Цінні властивості, якими багаті плоди шипшини, доцільно використовувати не тільки в період збирання свіжих плодів, але й протягом усього року. Для цього деякі господині заготовляють компоти з ягід, варення і джеми, але найчастіше плоди просто висушують для подальшого застосування.
Шипшину на відміну від тих же яблук або груш не можна сушити на сонці. Під дією ультрафіолетових променів руйнується значна частка корисних елементів і вітамінів, чого ніяк не можна допускати, щоб уникнути втрати цінних властивостей плодів. У минулі часи шипшина висушували в російської печі. В наші дні є більш сучасні способи заготівлі ягід шипшини на зиму, про які ми розповімо нижче.
Як сушити плоди шипшини на зиму в електросушарці?
Володарі електросушарки зможуть без всяких сумнівів використовувати даний агрегат для сушіння шипшини. Плоди попередньо споліскують проточною теплою водою і даємо обсохнути, а крапельками вологи випаруватися. Тепер розкладаємо шипшина на піддонах одним шаром і встановлюємо їх в пристрій. Температура під час сушіння повинна підтримуватися на рівні шістдесяти градусів. В деяких випадках, наприклад, якщо шипшина великий, сушити плоди краще в кілька етапів, використовуючи при цьому різний температурний режим. Спочатку витримуємо ягоди в сушарці пару годин при температурі сімдесят градусів, потім знижуємо температуру до п'ятдесяти градусів і сушимо шипшина практично до готовності. На завершення тепературный режим підвищуємо до рівня шістдесяти градусів і даємо продукту дійти до потрібної кондиції.
Складно сказати, скільки часу знадобиться для сушіння шипшини у електросушарці. Все залежить від розміру і соковитість плодів. Періодично перевіряємо готовність ягід і визначаємо час самостійно. У середньому весь процес заготівлі займе від чотирьох до семи годин.
Як правильно сушити плоди шипшини в домашніх умовах в духовці?
Якщо у вас немає електросушарки, то скористатися для сушіння шипшини можна і духовкою. Ідеально якщо ваш пристрій має режим конвекції, таким чином, плоди висохнуть швидше і якісніше.
Для реалізації ідеї в даному випадку точно також як і у випадку з сушкою в електросушарці, промиваємо ягоди шипшини, обсушуємо і розстилаємо одним шаром на застеленому пергаментным листом деку. Маємо після цього його в прогрітій до шістдесяти градусів духовці і витримуємо протягом двох годин, періодично перемішуючи плоди. Після цього знижуємо температуру до п'ятдесяти градусів і досушуємо шипшина при такому температурному режимі до повної готовності.
Під час усього процесу сушіння шипшини дверцята духовки повинна бути трохи прочинені, щоб надлишки вологи безперешкодно виходили з пристрою, забезпечуючи тим самим якісну сушку.
Правильно висушений шипшина практично не змінює свій колір і тільки трошки зморщується і злегка темніє. У більшості випадків м'якоть стає напівпрозорою і можна навіть розгледіти всередині насіння плодів.
Як сушити шипшина в мікрохвильовці?
Якщо для приготування страв ви звикли використовувати вдома мікрохвильову піч та бажаєте використовувати цей агрегат і для сушіння шипшини, то поспішаємо вас засмутити. Для цієї мети СВЧ піч абсолютно непридатна і тільки зіпсує продукт. Зверху плоди сильно засохнуть і зморщаться, а всередині залишаться вологими і скоро запліснявіють. Не ризикуйте цінними ягодами і тим більше своїм здоров'ям і не використовуйте для сушіння шипшини мікрохвильовку. Адже неправильно висушені плоди не тільки не принесуть очікуваної користі, але й можуть завдати шкоди.