Якщо є необхідність швидко утилізувати зібране в лісі багатство, перебираємо гриби, білі смажимо з картоплею , солимо грузді і готуємо маринад для красноголовців. Маринуються гриби швидко і вже через пару днів можна кликати гостей на смакоту.
Просто і дешево Щоб приготувати смачний маринад для красноголовців, знадобиться не так багато інгредієнтів, адже у наших бабусь і прабабусь не було пакетиків з приправами під рукою, а виходило смачно.
Інгредієнти: перебрані і промиті підосичники – 3 кг; перець горошком за смаком: білий, чорний, запашний) – 1 ч. ложка; лавровий лист середнього розміру – 3 шт.; масло рослинне без запаху нерафінована – 50 мл; сіль кам'яна без добавок, очищена – 2 ст. ложки; бутильована або фільтрована вода – 2 л; оцет 9% білий або яблучний – 100 мл; гвоздика (суцвіття дрібні) – 5-12 шт. Приготування Щоб приготувати маринад для красноголовців, рецепт ні в якому разі не видоизменяем. Перебрані, очищені і вимиті гриби відварюємо протягом 20 хвилин (можна варити їх з цибулиною), після чого відкидаємо на друшляк і злегка остуджуємо. Далі викладаємо грибочки в скляні банки, емальовану каструльку або іншу ємність. Якщо готуємо маринад для красноголовців на зиму, розкладаємо гриби в стерилізовані баночки. Для маринаду кип'ятимо воду і розчиняємо у ній сіль. Якщо сіль не очищена, проціджуємо розчин через марлю, складену в кілька разів. Коли ропа (солона вода) закипить повторно, додаємо лавр. Гвоздичні суцвіття, перець і олію. Варимо пару хвилин, помішуючи, після чого вливаємо оцет. Маринад для грибів-красноголовців на це готовий. Заливаємо гриби, щільно укупориваем (якщо на зиму – то закручуємо) і залишаємо остигати під ковдрою. Далі розміщуємо наші гриби в темне сухе місце і з задоволенням їмо в холодну пору року.
Варіант для гурманів Зробити маринад для красноголовців більш пряним легко – додамо лише кілька компонентів.
Інгредієнти: гриби, відварені до напівготовності з цибулиною – 3 банки ємністю 1 л; вода для маринаду очищена – 25 л; листя лавра сушені – 3-7 шт.; очищена йодована сіль – 3 ст. ложки; перець за бажанням (чорний, запашний, білий або суміш) – 12 горошин; гвоздичні суцвіття – 4 шт.; часник з фіолетовою шкіркою – 5-6 часточок; кріп (суцвіття або насіння) – за смаком; есенція оцтова – 2 ст. ложки. Приготування Пряний маринад для грибів-красноголовців на зиму готуємо за такою ж технологією: в окропі розчиняємо сіль, при необхідності проціджуємо, кип'ятимо і варимо з лавровим листом, перцем і гвоздикою. В кінці вливаємо есенцію і відразу знімаємо з вогню. Гриби змішати з нарізаним тонкими пластинками часником і укладаємо в баночки, поклавши на дно кріп. Заливаємо маринадом і закатуємо. Як бачите, приготувати маринад для красноголовців просто. Таким же чином можна маринувати лисички, печериці.