Так як ароматні трави не зберігаються в свіжому вигляді тривалий час, оптимальним способом їх заготівлі про запас є сушіння, консервування або заморожування. Базилік в даному разі не є винятком.
Докладно про заготівлю базиліка на зиму в домашніх умовах ми розповімо в наступних рецептах.
Паста з базиліка - заготівля на зиму
Одним з найбільш універсальних способів заготівлі є приготування пасти з базиліка. Така ароматна паста ідеально доповнить будь-які гарячі страви і заощадить вам масу часу і грошей поза базилікового сезону.
Для приготування немає потреби запам'ятовувати конкретні пропорції, достатньо взяти пару великих пучків зеленого базиліка, трохи оливкового масла і солі.
Інгредієнти: великі пучки базиліка – 2 шт.; оливкова олія – 50 г і більше; сіль. Приготування Після промивання і обсушування базиликовых стебел, пюрировать їх можна як по-старому, за допомогою ступи, так і більш сучасними й швидкими способами, - орудуючи швидкісним блендером. Помістивши промиті листя в чашу пристрою, пюрируйте базилік, домагаючись пастоподібної консистенції. Коли збивання почне затрудняться, додайте оливкову олію. Приправте базиліковим пасту пучкою солі. Далі масу можна розподілити по формах для льоду і відправити у морозильну камеру, або розлити по стерильним банкам, нашарувати оливкова олія зверху і тут же закрити стерильними кришками. Заготівля базиліка на зиму в маслі, приготована за останнім варіантом, може зберігатися в холодильнику тривалий час.
Заготівля замороженого базиліка на зиму
Якщо ви хочете зберегти цілі зелене листя, то ось ціла пара способів заготівлі базиліка на зиму, які дозволять вам це зробити.
Однією з основних проблем при заготівлі базиліка може стати втрата листям кольору. Щоб уникнути цього базилік бланшують протягом 3 секунд, потім обсушують і розкладають листочки на деку. У такому вигляді базилік відправляють в морозильну камеру, а після повного замерзання його фасують у пакети.
Можна відразу ж заморозити свіжі листя, уникаючи попереднього бланшування. Для цього достатньо запастися пакетами для заморозки, які свіжу базиліковим зелень розкладають після промивання і обсушування. Після пакетів витискають максимум повітря, закривають замок і відправляють все в морозильну камеру.
Приправа з базиліка - кращі рецепти заготівлі на зиму
Ще один універсальний спосіб заготівлі – сушка базиликовых листя. На основі висушеної зелені можна навіть приготувати власний мікс спецій, з'єднавши базилік з пластівцями перцю та іншими сушеними травами.
Сушити базилік можна відразу трьома способами. Перший, і найпростіший, - в духовці. Базилік (тільки листя або цілі гілки) розкладають на покритому пергаментом деку і висушують при 40 градусах зі злегка прочиненими дверцятами духовки протягом години.
В рамках другого способу можна сушити цілі пучки базиліка, підвісивши їх на мотузці в теплому і добре вентильованому приміщенні.
Третій, найпоширеніший спосіб сушіння, передбачає розкладання базиликовых гілочок на аркуші газети чи пергаменту, і розміщення його на сонці або просто в досить теплому і добре провітрюваному місці. Враховуйте, що гілочки не повинні лежати внапуск інакше сушка буде нерівномірною, а перекриті ділянки можуть покритися пліснявою.
Заготовлену сушену зелень можна розфасувати в банки або зберігати у паперових пакетиках, або ж розтерти в ступі і засипати в ємність для спецій.