Любителям гострих приправ з перцю чилі буде цікаво ознайомитися з рецептами цікавих соусів з різних кухонь світу і приготувати їх самостійно. Кожен із запропонованих варіантів, крім гостроти має приголомшливу смакову композицію, яка дозволить по-новому поглянути на смак звичних страв.
Гостра індійська закуска з перцем чилі і каррі
Інгредієнти: манго середнього розміру – 1 шт.; зубець часниковий великий – 1 шт.; масло селянське вершкове – 15 г; перець червоний чилі – 1 стручок; оцет яблучний або винний; порошок карі ; цукровий пісок; олія оливкова або соняшникова без аромату; йодована сіль не велика. Приготування Чатні, можна приготувати з різних фруктів або овочів. Ми в даному випадку візьмемо для цього плід манго, який чатні просто непереборний. Його необхідно сполоснути, зрізати м'якоть з кісточки, позбавити від шкірки і нашаткувати невеликими кубиками. Тепер пасеруємо підготовлену м'якоть манго на розтопленому в сковороді вершкове масло протягом декількох хвилин, а потім додаємо нарізану тонкими кільцями перчик чилі і ще через пару хвилин подрібнений часниковий зубчик.
Перемішуємо вміст сковороди, знімаємо з вогню, даємо охолонути і перетворюємо на пюре за допомогою блендера. Додаємо в отриману масу за смаком сіль, оцет, цукровий пісок і рослинну без аромату масло, приправляємо також порошком каррі і ретельно перемішуємо. Смак чатні вийде одночасно дуже гострим і помірно солодким.
Гострий тайський соус з сушеного перцю чилі
Інгредієнти: пластівці з висушеного копченого перцю чилі – 1 ст. ложка; крупа рисова Као Куа – 1 ст. ложка; пальмовий цукор – 1 ст. ложка; соус рибний – 2 ст. ложки; лайм середнього розміру – 1 шт.; цибулини шалот – 50 г; гілочки кінзи – 2 шт. Приготування Для приготування гострого тайського соусу нам знадобиться копчений висушений перчик чилі. Його можна придбати цілком або вже перетертому в пластівці вигляді в будь-якому тайському магазині або на ринку.
Цілі перчины необхідно спочатку розтерти в ступці, а пластівці використовувати відразу ж, насипавши знову-таки в ступку. Тепер очищаємо і як можна дрібніше рубаємо шалот і відправляємо до перцевим пластівців. Туди ж закладаємо рисову крупу Као Куа, пальмовий цукор, подрібнену кінзу і гарненько розтираємо все товкачем. Додаємо тепер рибний соус і віджимаємо з лайма сік, ще раз ретельно перемішуємо. Можна подати соус відразу ж, але в ідеалі краще дати йому настоятися.
Гостра аджика з перцю чилі і помідор
Інгредієнти: помідори свіжі – 340 г; зубці часникові великі – 3 шт.; цибулина ріпчаста – 85 м; сіль крупна морська – 25-30 г; перець червоний чилі – 3-4 стручка; сік лимона – 20 мл; кінза (зелень) – 1 пучок. Приготування Перед приготуванням аджики помідори і перці потрібно як слід помити, обсушити, після чого звільнити від насіння, а томати і від внутрішньої м'якоті. Тепер нарізаємо овочі дрібненько або подрібнюємо в блендері, але особливо не стараючись, щоб залишилися невеликі шматочки.
Позбавляємо від лушпиння цибулю і часник, після чого, як і у випадку з томатами і перцем, дрібненько шаткуємо або ж також скористаємося блендером. З'єднуємо всі підготовлені компоненти в одній посудині, додаємо лимонний сік і велику морську сіль і перемішуємо. Тепер визначаємо ємність з соусом на конфорки плити, додаємо дрібненько нарізану петрушку, проварюємо при помірному кипінні протягом п'яти хвилин і знімаємо з вогню. Аджику можна подавати відразу ж після охолодження або ж перекласти її в баночку і поставити в холодильник для зберігання.