На відміну від більш поширеного зеленого і фіолетового базиліка, базилік лимонний відрізняється яскраво вираженим ароматом лимона, про що красномовно говорить його назва. Застосувань у лимонного базиліка не менше ніж у його популярних родичів, але конкретніше про всіх способах ми розповімо далі.
Застосування лимонного базиліка в чаї
Одним з найбільш популярних способів застосування базиліка в кулінарії є приготування холодних і гарячих напоїв, але оскільки сезон холодів не за горами, особливу увагу хотілося б приділити напоїв зігріваючим, в особливості – чаїв. Листя базиліка можна додавати і під час заварювання звичайного чорного чаю, вони віддадуть свій чудовий аромат і урізноманітнюють напій, але для того, щоб отримати не тільки максимум смаку, але і користі, пучок базиліка краще заварювати окремо, затока приблизно літром окропу. Після 10-15 хвилинного настоювання процідити напій достатньо і підсолодити медом при бажанні.
Застосування лимонного базиліка в консервації
Базилік – кращий друг томатів, тому під час консервації однією з найпопулярніших заготовок не забудьте додати гілочку-іншу при приготуванні розсолу. Особливо доречною ароматна зелень буде в рецептах соусів, зокрема соус з томатів і домашнього песто . Можна просто перетерти листя з сіллю і зберігати в холодильнику, при необхідності додаючи ложку заготовки в супи і гарячі страви, а можна доповнити лимонно-базиликовыми нотками варення з груш і фруктово-ягідні компоти.
Застосування лимонного базиліка в кулінарії
По-справжньому смак лимонного базиліка розкривається під час його застосування в рецептах страв. Як у свіжому, так і в сушеному вигляді, листочки можна додавати в супи і рагу, особливо ті, що приготовані з додаванням м'яса. До речі про м'ясо: базилік лимонний складе ідеальну компанію як яловичини зі свининою, так і страв з птиці і дичини. Більш того лимонний базилік добре поєднується з філе білої риби, так і взагалі, здавалося б, може стати ідеальним компаньйоном будь-якого базового інгредієнта.
Якщо ви не хочете заготовляти зелень запас, але бажаєте додати характерні базиликовые нотки в улюблені страви, то кілька гілочок базиліка можна настояти в оцті протягом пари тижнів у темному місці, а можна використовувати для приготування ароматного оливкової олії, дрібно порубавши листя прямо в пляшку.