Вернуться назад Распечатать

Заготовки з терну на зиму — рецепти

Заготовки з терну на зиму — рецепти
Тернина — колючий чагарник, який має плоди з терпкуватим смаком. З них можна багато цікавого і корисного приготувати. Але для цього збирати їх потрібно виключно пізньої осені. Тільки тоді вони повністю дозрівають. Що можна приготувати з терну на зиму, читайте нижче.
Соус з терну на зиму — рецепт
Інгредієнти:

  • достиглий терен — 1 кг;

  • вода — 50 мл;

  • часник — 8 зубчиків;

  • дрібно рубаний кріп — 50 г;

  • коріандр мелений — 2 ч. ложки;

  • перець червоний мелений — 1 ч. ложка;

  • сушена м'ята — 1 ст. ложка.


  • Приготування
    Терн розрізаємо навпіл, заливаємо водою і відварюємо. Як тільки бачимо, що кісточки відокремилися від м'якоті, видаляємо їх. Утворився при варінні сік зливаємо, а масу з терну перетираємо до пюреобразного стану. Продовжуємо варити соус, потроху вливаючи злитий сік. Варимо соус близько години. Коли ж сік закінчиться, кладемо в соус прянощі і сіль. Проварюємо ще пару хвилин і тут же гарячим розкладаємо по вимитим пропаренным баночках.
    Рецепт заготівлі соусу з терну на зиму
    Інгредієнти:

  • ягоди спілого терну — 2 кг;

  • сіль — 40 г;

  • пісок цукровий — 200 г;

  • оцет 6% — 400 мл;

  • цибуля — 300 г;

  • перець чорний горошком — 12 шт.;

  • мелений імбир — 1/4 ч. ложки;

  • порошок гірчичний — 1/4 ч. ложки;

  • перець запашний мелений — 1/4 ч. ложки;

  • гострий перець — 2 шт.


  • Приготування
    Ягоди терну моєму і поміщаємо в каструлю. Цибулю подрібнюємо кільцями і додаємо до терну. Варимо соус на малому вогні, не закриваючи при цьому кришкою. Коли шкірка стане злазити з м'якоті, перетворюємо ягоди в пюре. Додаємо сіль, прянощі, цукор, оцет і проварюємо. Коли соус придбає потрібну густоту, розподіляємо його по пропаренным баночках і укупориваем.
    Компот із терну на зиму без стерилізації
    Інгредієнти:

  • терен — 3 склянки;

  • вода — 26 літра;

  • цукор — 260 р.


  • Приготування
    Ягоди терну перебираємо, видаляємо хвостики, миємо і ставимо в підготовлені банки. Заливаємо ягоди окропом і залишаємо хвилин на 20. Потім воду зливаємо в каструлю, додаємо туди цукор і знову даємо закипіти. Отриманим сиропом заливаємо ягоди і тут же закатуємо прокип'яченими кришками. Ставимо банки верх дном і закутуємо.
    Аджика з терну на зиму — рецепт
    Інгредієнти:

  • терен — 1 кг;

  • чорний перець;

  • мелений коріандр — 5 г;

  • сіль;

  • часник — 15 зубчиків;

  • кріп — 50 р.


  • Приготування
    Ягоди, попередньо вимиті і обсушені, заливаємо приблизно 100 мл води і даємо закипіти. Потім масу перетираємо через друшляк. В отриману суміш кладемо подрібнений часник і дрібненько рубаний кріп, солимо і перчимо. Приправляємо аджику коріандром, проварюємо все разом хвилин 10 а потім розкладаємо по банках.
    Варення з терну на зиму
    Інгредієнти:

  • ягоди спілого терну — 1 кг;

  • очищена вода — 300 мл;

  • пісок цукровий — 1 кг.


  • Приготування
    Підготовлений терен промиваємо холодною водою і кожну ягідку проколюємо. З води і цукру варимо сироп і даємо йому охолонути. Кидаємо в нього підготовлений терен і залишаємо на добу. На наступний день ягоди з сиропу витягаємо, а сироп доводимо до кипіння. Потім всипаємо терен і варимо близько години, знімаючи пінку. Гаряче варення укупориваем в стерильні ємності і відправляємо на зберігання.
    Джем з терну на зиму — рецепт
    Інгредієнти:

  • терен — 2 кг;

  • цукор — 800 р.


  • Приготування
    Ягоди перебираємо, прибираючи листочки і гілочки. Потім моєму їх, розрізаємо навпіл і видаляємо кісточки. Поміщаємо терен в емальовану ємність і зверху вливаємо 100 мл води. Ставимо посуд на плиту, даємо масі закипіти, уварюють протягом півгодини до м'якості ягід. А потім пюрируем. Тепер всипаємо цукор і розмішуємо. Знову поміщаємо масу на плиту і варимо близько години, постійно розмішуючи. Далі розливаємо джем з вимитим і пропаренным баночках і закриваємо. Зберігати такий джем можна і в умовах квартири. Вдалих всім заготовок!