Тернина — колючий чагарник, який має плоди з терпкуватим смаком. З них можна багато цікавого і корисного приготувати. Але для цього збирати їх потрібно виключно пізньої осені. Тільки тоді вони повністю дозрівають. Що можна приготувати з терну на зиму, читайте нижче.
Соус з терну на зиму — рецепт
Інгредієнти: достиглий терен — 1 кг; вода — 50 мл; часник — 8 зубчиків; дрібно рубаний кріп — 50 г; коріандр мелений — 2 ч. ложки; перець червоний мелений — 1 ч. ложка; сушена м'ята — 1 ст. ложка. Приготування Терн розрізаємо навпіл, заливаємо водою і відварюємо. Як тільки бачимо, що кісточки відокремилися від м'якоті, видаляємо їх. Утворився при варінні сік зливаємо, а масу з терну перетираємо до пюреобразного стану. Продовжуємо варити соус, потроху вливаючи злитий сік. Варимо соус близько години. Коли ж сік закінчиться, кладемо в соус прянощі і сіль. Проварюємо ще пару хвилин і тут же гарячим розкладаємо по вимитим пропаренным баночках.
Рецепт заготівлі соусу з терну на зиму
Інгредієнти: ягоди спілого терну — 2 кг; сіль — 40 г; пісок цукровий — 200 г; оцет 6% — 400 мл; цибуля — 300 г; перець чорний горошком — 12 шт.; мелений імбир — 1/4 ч. ложки; порошок гірчичний — 1/4 ч. ложки; перець запашний мелений — 1/4 ч. ложки; гострий перець — 2 шт. Приготування Ягоди терну моєму і поміщаємо в каструлю. Цибулю подрібнюємо кільцями і додаємо до терну. Варимо соус на малому вогні, не закриваючи при цьому кришкою. Коли шкірка стане злазити з м'якоті, перетворюємо ягоди в пюре. Додаємо сіль, прянощі, цукор, оцет і проварюємо. Коли соус придбає потрібну густоту, розподіляємо його по пропаренным баночках і укупориваем.
Компот із терну на зиму без стерилізації
Інгредієнти: терен — 3 склянки; вода — 26 літра; цукор — 260 р. Приготування Ягоди терну перебираємо, видаляємо хвостики, миємо і ставимо в підготовлені банки. Заливаємо ягоди окропом і залишаємо хвилин на 20. Потім воду зливаємо в каструлю, додаємо туди цукор і знову даємо закипіти. Отриманим сиропом заливаємо ягоди і тут же закатуємо прокип'яченими кришками. Ставимо банки верх дном і закутуємо.
Аджика з терну на зиму — рецепт
Інгредієнти: терен — 1 кг; чорний перець; мелений коріандр — 5 г; сіль; часник — 15 зубчиків; кріп — 50 р. Приготування Ягоди, попередньо вимиті і обсушені, заливаємо приблизно 100 мл води і даємо закипіти. Потім масу перетираємо через друшляк. В отриману суміш кладемо подрібнений часник і дрібненько рубаний кріп, солимо і перчимо. Приправляємо аджику коріандром, проварюємо все разом хвилин 10 а потім розкладаємо по банках.
Варення з терну на зиму
Інгредієнти: ягоди спілого терну — 1 кг; очищена вода — 300 мл; пісок цукровий — 1 кг. Приготування Підготовлений терен промиваємо холодною водою і кожну ягідку проколюємо. З води і цукру варимо сироп і даємо йому охолонути. Кидаємо в нього підготовлений терен і залишаємо на добу. На наступний день ягоди з сиропу витягаємо, а сироп доводимо до кипіння. Потім всипаємо терен і варимо близько години, знімаючи пінку. Гаряче варення укупориваем в стерильні ємності і відправляємо на зберігання.
Джем з терну на зиму — рецепт
Інгредієнти: терен — 2 кг; цукор — 800 р. Приготування Ягоди перебираємо, прибираючи листочки і гілочки. Потім моєму їх, розрізаємо навпіл і видаляємо кісточки. Поміщаємо терен в емальовану ємність і зверху вливаємо 100 мл води. Ставимо посуд на плиту, даємо масі закипіти, уварюють протягом півгодини до м'якості ягід. А потім пюрируем. Тепер всипаємо цукор і розмішуємо. Знову поміщаємо масу на плиту і варимо близько години, постійно розмішуючи. Далі розливаємо джем з вимитим і пропаренным баночках і закриваємо. Зберігати такий джем можна і в умовах квартири. Вдалих всім заготовок!