Застосувань терну знайдеться маса: від використання при приготуванні консервації і десертів, до приготування з м'ясом в вигляді соусів або навіть при засаливании. Про деяких з численних рецептів приготування терну ми розповімо нижче.
Ткемалі з терну - рецепт приготування
Так як терен – це одна з різновидів сливи, на його основі можна готувати один з найпопулярніших сливових соусів – ткемалі. Вийде легкий, кислуватий, терпкий соус, що ідеально підходить до птиці і м'яса.
Інгредієнти: терен – 1 кг; свіжа м'ята , кінза – по пучку; гострий перець – 1 шт.; часник – 4 зубки; цукор і сіль – за смаком. Приготування Можна не ускладнювати собі роботу, а просто промити терен і прямо цілком закинути його в емальовану каструльку. Слідом, щоб ягоди добре пропарились, додайте склянку води, накрийте все кришкою і проварити 15 хвилин. М'який терен злегка остудіть і протріть через сито, позбавляючись від кісточок і залишків шкірки. Отримане пюре підсолодіть і посоліть за смаком, киньте до нього рубану зелень, пюрированный часник і гострий перець. Підлийте трохи води, якщо в рідині є необхідність, і залиште ткемалі варитися ще 10 хвилин.
Квашений терен - рецепт приготування на зиму
Замочування терну в розсолі нагадує процес замочування овочів або квашення капусти: ягоди опускають у розсіл і залишають для бродіння, а виділилася в процесі молочна кислота і спирт допомагають ягодам зберігатися довгий час.
Інгредієнти: терен – 97 кг; цукор – 135 г; сіль – 65 г; вода – 48 л. Приготування Використовується посуд (дерев'яний, скляний), добре обробіть перед приміщенням в неї ягід. Приготуйте простий розсіл, розчинивши кристали солі і цукру у воді, а потім залийте їм сам терен і залиште під гнітом в прохолоді (ідеально підійде підвальне приміщення, але можна і в холодильнику) протягом місяця.
Терн як маслини – рецепт приготування
Інгредієнти: терен – 14 кг; сіль – 75 г; лист лавра – 1 шт.; запашний перець (горошок) – 2-3 шт. Приготування Промитий терен очистіть від плодоніжок і розкладіть в чистих банках. З решти інгредієнтів зваріть розсіл і залийте їм терен. Накрийте ємності кришками з пластику і залиште настоюватися в прохолоді на тиждень. Коли терен просолится, розсіл можна злити і замінити його рослинним маслом без запаху, він виступить в якості консерванту і продовжить «життя» заготівлі.
Рецепт приготування варення з терну в мультиварці
Інгредієнти: терен – 32 кг; цукор – 29 кг; вода – 115 мл Приготування Перебраний і промитий терен розділіть навпіл, вийміть кісточки, а саму м'якоть укладіть в мультиварочную чашу, пересипаючи кожен шар цукром. Влийте в миску небагато води і залиште плоди пустити сік на пару годин. По закінченні часу увімкніть режим «Гасіння» на півгодини, а самі прийміть за підготовку банок. Розлийте вируюче варення по банках і тут же закатайте.
Рецепт приготування вина з терну
Інгредієнти: цукор – 14 кг; вода – 28 л; терен – 26 кг; родзинки – 95 р. Приготування Приготуйте сироп, змішавши цукор з третиною води. Терн проваріть у воді, що залишилася, чекаючи, поки шкірка на плодах полопается. Змішайте терен у воді з третиною сиропу, дайте розчину охолонути до теплого, злегка потовчіть і всипте родзинки. Залиште вино під гідрозатворів. Через тиждень влийте залишки сиропу і дочекайтеся завершення бродіння. Обережно зніміть вино з осаду, розлийте по пляшках і витримуйте в холоді 2-3 місяці перед вживанням.