Вернуться назад Распечатать

Як солити червону ікру в домашніх умовах?

Як солити червону ікру в домашніх умовах?
Для щасливих володарів непомітних на перший погляд мішечків (ястиків) з червоною ікрою, ми розповімо, як правильно засолити їх вміст і отримати в підсумку улюблений багатьма коштовний делікатес.

Як правильно солити свіжу червону ікру горбуші в домашніх умовах?


Інгредієнти:

  • ікра горбуші;

  • сіль крупна не йодована – 65 г;

  • очищена вода – 255 мл;

  • цукор-пісок – 25 г;

  • олія соняшникова або оливкова олія без запаху – 10 мл


  • Приготування
    Якщо куплена в магазині горбуша виявилася з «багатим приданим» і порадувала вас при розтині черевця наявністю двох ястиків з червоною ікрою, озброюємося рецептом і приступаємо до засолюванні ласощі.
    Найскладніше у всьому процесі заготівлі – це правильно зняти плівки (ястики), які надійно оберігають ікру від пошкоджень, зберігши при цьому цілісність ікринок. Для цього можна просто запастися терпінням і вискрібати ікру потроху, крок за кроком відокремлюючи її від плівок, або ж скористатися більш швидким, але вимагає деяких навичок і вправності способом. В останньому випадку додатково знадобиться сито з великими поділками (крупніше, ніж ікра) або ж просто ракетка для гри в бадмінтон. Спочатку потрібно порушити цілісність плівки з одного боку, а потім видавлювати ікринки, притискаючи ястика до сітки.
    Коли найвідповідальніший етап підготовки ікри горбуші буде виконаний, приступаємо безпосередньо до її засолюванні. Кип'ятимо воду, розчиняємо в ній сіль та цукровий пісок, остуджуємо і заливаємо нею червону ікру. Хвилин через сім зливаємо ікру на дрібне сито і залишаємо на пару годин стікати. На завершення перекладаємо ікру в баночку, наливаємо туди ж трохи масла, перемішуємо делікатес акуратно і можемо приступати до дегустації.

    Як солити будинку червону ікру кети на тривале зберігання?


    Інгредієнти:

  • ікра кети;

  • сіль крупна не йодована – 75 г;

  • олія соняшникова або оливкова без аромату – за смаком;

  • очищена вода – 2 л.


  • Приготування
    Якщо джерелом червоної ікри у вашому випадку є кета, після вилучення ястиків з черевця їх необхідно сполоснути в теплому сольовому розчині, приготовленому з літра води і половини чайної ложечки кам'яної не йодованої солі. Після цього плівку необхідно підчепити вилочкою і звільнити ікринки, скориставшись одним з описаних вище способів.
    Тепер для засолювання ікринки опускаємо в теплий розчин солі, поклавши її дві столових ложки на літр води. Через сім-десять хвилин ікру зливаємо на сито і перекладаємо на кухонне рушник для вбирання вологи. Укладаємо готовий продукт у підготовлену стерильну ємність, додаємо трохи масла, перемішуємо акуратно, щоб не пошкодити цілісність ікринок, наливаємо ще трохи олії і зверху і розташовуємо на полиці холодильника на тривалий зберігання .
    Як ви вже встигли помітити, цукор при заготівлі ікри для тривалого зберігання ми не додаємо.

    Як солити заморожену червону ікру?


    Інгредієнти:

  • ікра червона заморожена;

  • сіль крупна не йодована – 65-75 г;

  • очищена вода – 995 мл;

  • цукор-пісок – 25-35 р;

  • олія соняшникова або оливкова олія без запаху – за смаком.


  • Приготування
    Перш ніж приступати до засолюванні замороженої червоної ікри, її потрібно розморозити в щадному режимі, переклавши ястики на нижню полицю в холодильне відділення. За кілька годин продукт відтане, і тепер сполоснем його трохи підсоленою теплою водою (40-45 градусів). Після такої водної процедури плівка з ястыком відійде простіше і легше, а допомогти їй у цьому, можна за допомогою використання великої сита або ракетки, як і у випадках вище.
    Підготовлену ікру заливаємо тепер перекипяченным і остившім розсолом, в якому витримані пропорції солі, цукру і води в кількості 65 г, 25 г і 1 л відповідно або за смаком трохи більше.
    Через двадцять хвилин ікру зливаємо на сито, даємо їй пару годин стекти, а потім змішуємо з олією соняшниковою або оливковою без запаху, укладаємо в суху стерильну банку, закриваємо кришкою і ставимо на полицю холодильника до вживання.