Для щасливих володарів непомітних на перший погляд мішечків (ястиків) з червоною ікрою, ми розповімо, як правильно засолити їх вміст і отримати в підсумку улюблений багатьма коштовний делікатес.
Як правильно солити свіжу червону ікру горбуші в домашніх умовах?
Інгредієнти: ікра горбуші; сіль крупна не йодована – 65 г; очищена вода – 255 мл; цукор-пісок – 25 г; олія соняшникова або оливкова олія без запаху – 10 мл Приготування Якщо куплена в магазині горбуша виявилася з «багатим приданим» і порадувала вас при розтині черевця наявністю двох ястиків з червоною ікрою, озброюємося рецептом і приступаємо до засолюванні ласощі.
Найскладніше у всьому процесі заготівлі – це правильно зняти плівки (ястики), які надійно оберігають ікру від пошкоджень, зберігши при цьому цілісність ікринок. Для цього можна просто запастися терпінням і вискрібати ікру потроху, крок за кроком відокремлюючи її від плівок, або ж скористатися більш швидким, але вимагає деяких навичок і вправності способом. В останньому випадку додатково знадобиться сито з великими поділками (крупніше, ніж ікра) або ж просто ракетка для гри в бадмінтон. Спочатку потрібно порушити цілісність плівки з одного боку, а потім видавлювати ікринки, притискаючи ястика до сітки.
Коли найвідповідальніший етап підготовки ікри горбуші буде виконаний, приступаємо безпосередньо до її засолюванні. Кип'ятимо воду, розчиняємо в ній сіль та цукровий пісок, остуджуємо і заливаємо нею червону ікру. Хвилин через сім зливаємо ікру на дрібне сито і залишаємо на пару годин стікати. На завершення перекладаємо ікру в баночку, наливаємо туди ж трохи масла, перемішуємо делікатес акуратно і можемо приступати до дегустації.
Як солити будинку червону ікру кети на тривале зберігання?
Інгредієнти: ікра кети; сіль крупна не йодована – 75 г; олія соняшникова або оливкова без аромату – за смаком; очищена вода – 2 л. Приготування Якщо джерелом червоної ікри у вашому випадку є кета, після вилучення ястиків з черевця їх необхідно сполоснути в теплому сольовому розчині, приготовленому з літра води і половини чайної ложечки кам'яної не йодованої солі. Після цього плівку необхідно підчепити вилочкою і звільнити ікринки, скориставшись одним з описаних вище способів.
Тепер для засолювання ікринки опускаємо в теплий розчин солі, поклавши її дві столових ложки на літр води. Через сім-десять хвилин ікру зливаємо на сито і перекладаємо на кухонне рушник для вбирання вологи. Укладаємо готовий продукт у підготовлену стерильну ємність, додаємо трохи масла, перемішуємо акуратно, щоб не пошкодити цілісність ікринок, наливаємо ще трохи олії і зверху і розташовуємо на полиці холодильника на тривалий зберігання .
Як ви вже встигли помітити, цукор при заготівлі ікри для тривалого зберігання ми не додаємо.
Як солити заморожену червону ікру?
Інгредієнти: ікра червона заморожена; сіль крупна не йодована – 65-75 г; очищена вода – 995 мл; цукор-пісок – 25-35 р; олія соняшникова або оливкова олія без запаху – за смаком. Приготування Перш ніж приступати до засолюванні замороженої червоної ікри, її потрібно розморозити в щадному режимі, переклавши ястики на нижню полицю в холодильне відділення. За кілька годин продукт відтане, і тепер сполоснем його трохи підсоленою теплою водою (40-45 градусів). Після такої водної процедури плівка з ястыком відійде простіше і легше, а допомогти їй у цьому, можна за допомогою використання великої сита або ракетки, як і у випадках вище.
Підготовлену ікру заливаємо тепер перекипяченным і остившім розсолом, в якому витримані пропорції солі, цукру і води в кількості 65 г, 25 г і 1 л відповідно або за смаком трохи більше.
Через двадцять хвилин ікру зливаємо на сито, даємо їй пару годин стекти, а потім змішуємо з олією соняшниковою або оливковою без запаху, укладаємо в суху стерильну банку, закриваємо кришкою і ставимо на полицю холодильника до вживання.