У кулінарії є маса способів використання яєчних жовтків і білків окремо один від одного. Перші, найчастіше, використовуються самостійно для приготування кремів і соусів , а другі – для меренги . Зіткнувшись в перший раз з проблемою того, як відокремити жовток від білка, перед вами з'являються десятки різних способів, кожен з яких має свої переваги і недоліки.
Як легко відокремити жовток від білка пляшкою?
Найсучаснішим і простим прийнято вважати спосіб відділення яєчних складових один від одного за допомогою пляшки. У рамках цього методу яйце першим ділом обережно розбивають в тарілку або миску, щоб зберегти цілісність жовтка.
Наступне, що вам знадобиться пластикова пляшка, стінки якої слід обережно стиснути, щоб випустити деяку кількість повітря, достатнього для захоплення жовтка. Піднесіть горлечко стислій пляшки до поверхні жовтка.
Відпустіть стінки пляшки, щоб повітря разом з яєчним жовтком всмокталися всередину. Тепер обережно натисніть на стінки пляшки знову, щоб перекласти жовток в іншу ємність.
Якщо ви часто відокремлюєте яєчні білки від жовтків, має сенс обзавестися спеціальним агрегатом для цього. Як правило, заміною звичного пляшці виступає гнучкий посудину з гуми або силікону, з аналогічним принципом роботи.
Як швидко відокремити жовток від білка?
Поряд з самим «сучасним» існує і більш «стародавній» метод відділення яєчних жовтків, ідеально підходить для тих, хто буквально не боїться забруднити руки.
Тут яєчний жовток можна відразу виловлювати з ємності з розбитим яйцем або відразу розбивати собі на долоню, пропускаючи білок крізь пальці і діючи на зразок сита.
Не хочете бруднити руки? Тоді вкладетеся в спеціальне сито для відділення яєчних жовтків. Нічого спільного з звичайним ситом, крім форми, воно не має, зате його великі прорізи дозволяють пропустити велику кількість білка і зберегти жовток цілим.
Як правильно відокремити білок від жовтка?
Мабуть, найпопулярнішим методом відділення жовтків вважається той, в рамках якого для цього самого відділення використовується яєчна шкаралупа. У цього способу є очевидний недолік – гострий скол яєчної шкаралупи може легко пошкодити жовток, але якщо набити руку, то цей спосіб виявиться самим простим і швидким, з усіх описаних вище.
Обережно розколіть яєчну шкаралупу, намагаючись зробити розкол по центру.
1
Розведіть стінки шкаралупи, даючи більшої частини яєчного білка стекти вниз.
Перекочуючи жовток з однієї половинки яйця в іншу, злийте залишки білка і перемістіть очищений жовток в окремо підготовлену ємність.
Як ще правильно відокремити жовток від білка?
Існують і інші, досить прості, але не самі практичні способи відділення яєчних жовтків. Один з них дозволяє відокремити жовтки з допомогою самої ж яєчної шкаралупи, залишаючи останню цілою.
З допомогою зубчики вилки проробіть отвір у верхній, більш вузької частини яєчної шкаралупи. Обережно злийте білок через отримане отвір, а розбивши шкаралупу, викладіть жовток в іншу ємність.
Ще один спосіб допомагає відокремити жовток з допомогою простої кухонних воронки. Перед тестуванням цього методу переконайтеся, що використовуєте воронку з досить вузьким горлечком, щоб жовток не лопнув, і не потік слідом за білком.
Тут досить просто розбити яйце на воронку, розміщену поверх склянки, а після спостерігати за тим, як білок швидко і акуратно зливається в ємність. Якщо звичайної воронки в господарстві немає, то можна замінити її зрізаним горлечком пляшки.