На прилавках більшості магазинів можна гарантовано знайти баночку консервованої сайри, а часом і цілі свіжоморожені тушки риби. В пору настання холодів особливо актуальними можна вважати рецепти гарячих страв, тому в цьому матеріалі ми вирішили приділити увагу супів з сайри.
Рибний суп з консервованої сайри
Картоплю і цибульно-морквяна зажарка – стандартний набір для приготування практично будь-якого першого страви. Наваристий і смачний рибний суп також не є винятком. На свій смак урізноманітнити бюджетний базовий рецепт можна будь-якими додатками.
Інгредієнти: сайра консервована – 1 банка; картопля – 740 г; листя лавра – 2 шт.; свіжа зелень – за смаком; морква – 95 г; ріпчаста цибуля – 115 г; томатна паста – 15 р. Приготування Перед тим, як приготувати суп з консервованої сайри, злийте з риби зайву воду і розберіть її на шматочки потрібного розміру. Підготуйте овочі, очистивши бульби картоплі, розділивши їх на кубики середнього розміру, а також натерти моркву і цибулю. Спасеруйте суміш цибулі і моркви разом до напівготовності. Картопля киньте в киплячу воду, проваріть близько 5 хвилин, а слідом відправте овочеву засмажку. Доповніть бульйон томатною пастою, покладіть лавр, щедро посоліть і додайте шматочки сайри. Коли суп знову закипить, зменшіть жар, накрийте посуд кришкою і тушкуйте суп з консервою з сайри близько 15 хвилин.
Суп з консервованої сайри з рисом
Замінити картоплю в супі можна крупами. Рис додасть ситності і зробить консистенцію страви більш гладкою, у той час як невелика кількість вершкового сиру додасть приємний смак.
Інгредієнти: сайра консервована – 245 г; ріпчаста цибуля – 95 г; морква – 95 г; рис – 115 г; плавлений сир – 165 г; суміш зелені кропу і петрушки – за смаком. Приготування Попередньо промийте рис до прозорої води. Відсутність надлишку крохмалю в рисових зернах надалі позначиться на прозорості супу. В каструлі, в якій ви плануєте варити суп, спасеруйте суміш подрібненої моркви з цибулею до легкого зарум'янювання. Змішайте овочі з рисом і тут же залийте півтора літрами води. Дочекайтеся закипання бульйону, покладіть в нього скибочки сайри і розведіть плавлений сир. Варіть страву до готовності рису, а перед подачею здобріть всі сумішшю свіжої зелені.
Рибний суп з сайри
Якщо вам пощастило дістати тушку свіжої сайри, то з неї може вийти наваристий рибний бульйон. У компанії соковитих шматочків рибної м'якоті такий суп впишеться у ваше зимове меню як не можна краще.
Інгредієнти: сайра – 330 г; ріпчаста цибуля – 85 м; пшоно – 65 г; горошини чорного перцю – 6 шт.; лавровий лист – 1 шт.; жменя свіжої зелені на вибір. Приготування Випатрайте тушки сайри і поріжте їх на великі шматки, як на юшку. Крупно наріжте картоплю і розділіть цибулю на чверть кільця. Покладіть всі складові в казанок разом з горошинами перцю і листям лавра. Розмістіть посуд на сильному вогні, дочекайтеся закипання бульйону і зніміть шум з поверхні. Зменшіть жар і варіть суп близько 20 хвилин, поки картопля не розм'якшиться.
Особливо зручно готувати такий суп з сайри в мультиварці, досить вибрати відповідний режим на кшталт «Гасіння» або «Суп», а потім виставити таймер на 50 хвилин і займатися іншими справами.
Суп з сайри з рисом і картоплею
Інгредієнти: консерви з сайри – 1 банка; морква – 95 г; жменя рису; картопля – 115 г; ріпчаста цибуля – 80 г; жменя зелені петрушки. Приготування Приготуйте морквяно-цибулеву засмажку і покладіть до неї кубики картоплі. Залийте вміст посуду півтора літрами води і всипте жменю промитого рису. Слідом відправте шматочки риби, зменшіть жар і варіть суп на протязі 20 хвилин. Готову страву здобріть петрушкою.