Більшість всіляких рецептів приготування запіканок передбачає використання яєць, що робить страву забороненим для певного кола людей, кому яйця протипоказані за тих чи інших причин.
Пропонуємо варіанти запіканок без участі яєць, смак яких нічим не гірше, ніж у традиційних аналогів.
Сирна запіканка без яєць – рецепт
Інгредієнти: сир – 410 г; розпушувач – щіпка; манна крупа – 120 г; цукор-пісок – 40 г; сіль – щіпка; ізюм (за бажанням) – за смаком; ванільний цукор – за смаком; вершкове масло. Приготування Сир для запіканки краще брати м'який, з мінімальною зернистістю. Його необхідно змішати з цукровим піском, ванільним цукром, сіллю і розпушувачем і пробити гарненько блендером. Тепер вмішуємо крупу манну і промитий в гарячій воді ізюм, даємо настоятися протягом півгодини, після чого перекладаємо в промазану вершковим маслом форму і відправляємо хвилин на сорок в прогріту до 190 градусів духовку.
По готовності виймаємо форму з запіканкою на стіл і даємо ще хвилин двадцять охолонути у формі. Тільки після цього можемо переміщати виріб на блюдо, розрізати на порції і подавати.
Овочева запіканка з кабачків без яєць
Інгредієнти: кабачки – 930 г; сир адигейський – 210 г; помідори – 310 г; крупа манна – 170 г; борошно – 110 г; сметана – 155 г; сіль – 20 г; кріп (зелень) – невеликий пучок; спеції на вибір (куркума, асафетіда , італійські трави, чорний перець) – за смаком; сир твердий – 95 г; вершкове масло. Приготування Перетерті на тертці кабачки підсолюємо і хвилин через десять віджимаємо від соку. Тепер змішуємо віджату стружку зі сметаною, манною крупою, борошном, нарубаним кропом і перетертим адигейський сиром, а також додаємо за смаком бажані спеції.
Ретельно вымешанную масу викладаємо в промаслений форму, зверху розкладаємо гуртки томатів і посипаємо все стружкою з твердого сиру. Залишилося тільки запекти виріб в прогрітій до 180 градусів духовці протягом п'ятдесяти хвилин.
Картопляна запіканка без яєць
Інгредієнти: картопля – 990 м; фарш – 510 г; сушений часник – за смаком; цибуля – 65 г; сіль – за смаком; спеції на вибір (італійські трави, чорний перець, хмелі-сунелі) – за смаком; вершкове масло. Приготування Очищені картоплини перетираємо на крупній тертці, підсолюємо і половину стружки викладаємо в промаслений ємність для запікання. Фарш змішуємо з нарубаним цибулею, сіллю, перцем, сушеним часником та іншими бажаними спеціями, після чого розподіляємо рівномірно поверх картоплі. Покриваємо м'ясний шар залишилася порцією картопляної стружки, прикриваємо ємність кришкою або фольгою і відправляємо на полицю духовки на годину. Через сорок п'ять хвилин фольгу або знімаємо кришку.