Якщо провести опитування серед споживачів, цікавлячись їхньою думкою про те, що ж таке «яйця в мішечок», то, проаналізувавши результат, можна побачити цікаву картину. Деякі вважають, що яйця в мішечок варяться без шкаралупи, плутаючи їх яйцями пашот . Значна частка опитаних свято вірить у те, що «в мішечок» – це значить яйця з білком і щільним повністю рідким жовтком. Так як же насправді виглядають яйця в мішечок і як правильно їх приготувати? Саме про це наша сьогоднішня стаття. У ній ми розглянемо всі можливі варіанти варіння яєць для отримання потрібного ступеня готовності, а також секрети і тонкощі, які допоможуть уникнути вчинення можливих помилок і знизять вірогідність невдач до мінімуму.
В першу чергу розвіємо сумніви з приводу правильності визначення термінології та оцінки ступеня готовності яйця для додання йому характеристики «в мішечок». Щоб отримати таку страву, необхідно зварити яйця до того моменту, коли повністю готовий білок і наполовину «схоплений» жовток. У цьому випадку рідкої залишається лише незначна частина жовтка по центру. Як же отримати такий результат? Про це та про інше в рецепті нижче.
Як правильно зварити яйця в мішечок – рецепт
Інгредієнти: свіжі курячі яйця; вода очищена; сіль велика кам'яна – 2 ст. ложки на літр води. Приготування Курячі яйця для варіння вибираємо тільки добірні і неодмінно свіжі. Якщо ви придбали продукт на ринку або в магазині і не впевнені в його якості, то варто не полінуватися і перевірити свіжість яєць шляхом занурення у воду. Якісні свіжі яйця потонуть на дно посудини, а непридатні в їжу примірники спливуть на поверхню. Якщо такі виявлені, від них потрібно безжально позбутися, викинувши на смітник.
Тепер про те, як краще варити яйця і яку воду їх опускати для цього – в холодну або у вже киплячу. Якщо б перед нами стояло завдання зварити яйця круто, то однозначною відповіддю в даному випадку була б рекомендація занурювати яйця кімнатної температури в холодну воду для подальшого нагрівання і варіння. Саме при такому способі приготування ймовірність виникнення тріщин мінімальна.
Але нам потрібно отримати певний ступінь готовності, яка залежить не тільки від того, яку воду спочатку покладені яйця, але і від інтенсивності нагріву, а також від тривалості кипіння і від температури води при цьому. Остання може знижуватися при збільшенні висоти місцевості над рівнем моря через зниження тиску атмосфери. Час приготування в цьому випадку буде на пару хвилин довше, ніж звичайно прийнято. Якщо ви знаходитесь в горах або на височині, то прийміть цю інформацію до відома, вона саме для вас.
Отже, для приготування яєць середнього розміру в мішечок занурюємо їх акуратно в ємність з бурхливо киплячій, щедро підсоленою водою (2 столові ложки солі на літр води) і після повторного закипання варимо протягом п'яти хвилин. Якщо яйця трохи менше або більше від середнього розміру час слід відповідно зменшити або збільшити на півхвилини. Також як і при класичній варінні круто, при приготуванні в мішечок після закінчення відведеного часу слід відразу ж перекласти яйця з каструлі в ємність з крижаною водою на хвилину, так їх легше буде очистити.
Щоб знизити ризик виникнення тріщин при варінні, необхідно яйця попередньо витримати при кімнатній температурі мінімум годину, а також додатково акуратно проколоти шкаралупу гострою голкою з двох сторін (з тупого і гострого кінця).
Тепер ви знаєте, як правильно приготувати яйце в мішечок. Яйця всмятку готуються з урахуванням рекомендацій, але для їх приготування після закипання знадобиться всього три хвилини.