Качку, запечену в духовці, не дарма вважають одним із найкращих страв для святкового столу. Приголомшливий смак м'яса птиці, божественний аромат і ефектна подача страви неодмінно цьому сприяють.
Ми сьогодні розповімо докладно, як смачно запекти качку в духовці цілком і запропонуємо два кращих варіанти страви.
Качка, запечена в духовці у фользі з яблуками
Інгредієнти: ціла качка середнього розміру – 18-22 кг; яблука (ідеально антонівські) – 420 г; лимон – 120 г; приправа для птиці – кілька щіпок; сіль кам'яна йодована – за смаком; мелений імбир і кориця – по 2-3 щіпки; соняшникова або оливкова олія без аромату – 25 мл; мелений перець – кілька дрібок. Приготування Спочатку готуємо качину тушку, обпаливши при необхідності над вогнем пір'ячко і волоски, а також ополоснувши її ретельно і обсушивши. Тепер змішуємо в мисці сіль, мелений імбир та чорний перець, додаємо приправи для птиці, вливаємо трохи оливкової або соняшникової олії і перемішуємо. Отриманою сумішшю натираємо птицю зсередини і зовні, покласти в пакет і залишаємо в холодильнику на добу. Насправді можна використовувати для маринування та інші спеції і прянощі на ваш вибір і смак. До речі буде, наприклад, коріандр мелений або видавлений часник, а також будь-які запашні сушені трави, такі як орегано, базилік, майоран і т. д.
Безпосередньо перед запіканням качки в духовці готуємо начинку з яблук. Плоди моєму, позбавляє від внутрішньої насіннєвої коробки і розрізаємо на великі часточки. Збризкуємо їх лимонним соком, підсолюємо, посипаємо корицею і іншими прянощами і спеціями і ретельно перемішуємо.
Наповнюємо яблучною масою черевце качки, зашиваємо його, укладаємо тушку спиною вниз в промаслений форму для запікання і вкриваємо відрізу фольги.
Для того щоб зберегти соковитість птиці, запікаємо її спочатку на максимальній температурі протягом двадцяти хвилин, після чого знижуємо температуру до 175 градусів і продовжуємо приготування ще півтори-дві години, час від часу відкриваючи фольгу і поливаючи птицю соками.
Хвилин за п'ятнадцять до завершення процесу знімаємо фольгу і підвищуємо температуру знову до максимуму.
Качка, запечена в духовці з чорносливом і картоплею
Інгредієнти: ціла качка середнього розміру – 18-22 кг; яблука (ідеально антонівські) – 220 г; чорнослив без кісточок – 90 г; картопля – 360 г; зубці часникові – 3-4 шт.; сік лимона – 30 мл; мед квітковий – 75 г; приправа для птиці – кілька щіпок; сіль кам'яна йодована – за смаком; соняшникова або оливкова олія без аромату – 25 мл; мелений перець – кілька дрібок. Приготування Також як і в попередньому рецепті готуємо належним чином тушку і готуємо суміш для натирання. Змішуємо в піалі мед, сік лимонний, видавлені через прес попередньо очищені часникові зубці і кілька щіпок приправ для птиці. Натираємо отриманої ароматною пікантною сумішшю тушку птиці зовні і зсередини, поміщаємо в щільний пакет і відправляємо на полицю холодильника на двадцять чотири години.
Для начинки промиваємо, позбавляє від насіннєвих коробок яблучка, після чого розрізаємо їх на кілька частин. Чорнослив ретельно споліскують проточною водою і якщо він жорсткий, замочуємо на кілька хвилин у гарячій воді. Яблука і чорнослив змішуємо в мисці, підсолюємо, заправляємо лимонним соком і спеціями за смаком і закладаємо в качине черевце. Стуляємо краю шкури і зшиваємо їх ниткою.
Запекти качку можна також як і в попередньому випадку у формі під фольгою або ж використовувати для цього рукав для запікання. По боках біля тушки птиці розкладаємо очищені, розрізані на кілька частин і приправлені сіллю, перцем і спеціями картоплини.
Процес випікання в духовці і вибір температурного режиму ми докладно описували вище. В даному випадку при приготуванні птиці з чорносливом, яблуками і картоплею спираємося на викладену в попередньому рецепті інформацію.
При запіканні качки в рукаві розрізаємо його хвилин за п'ятнадцять до завершення приготування і підрум'янюємо птицю при максимальній температурі.