У холодну пору року потрібно правильно підбирати продукти, щоб організм не тільки отримував всі необхідні поживні речовини, але і не страждав від нестачі білків. Яловичина ідеально підходить для харчування холоду – і гемоглобін буде в нормі, і ситна, корисна їжа допоможе не замерзнути і не захворіти. Розповімо, що приготувати на вечерю з яловичини.
Бефстроганов Інгредієнти: цибуля ріпчаста – 2 шт.; проціджений остуджений бульйон м'ясний – 150 мл; яловичина або телятина (вирізка зі спини або задньої частини) – 500 г; рослинна олія нерафінована без запаху – 3 ст. ложки; сметана (не менше 25% жирності) – 300 г; борошно пшеничне в/с просеянная – 1 ст. ложка з гіркою; сіль йодована крупного помелу – 1 щіпка; перець свіжозмелену чорний – за смаком. Приготування Приготувати вечерю з яловичини швидко і смачно простіше, ніж багато хто думає. Потрібно лише півгодини. Отже, м'ясо ріжемо довгими тонкими смужками, середній розмір – з мізинець. Цибулю чистимо і шаткуємо тонкими півкільцями. В розпечене масло кладемо м'ясо і на максимальному вогні обсмажуємо до отримання скоринки. Після цього додаємо цибулю і, помішуючи тушкуємо 5 хвилин. Вливаємо бульйон і тушкуємо під кришкою м'ясо з цибулею близько чверті години. В кінці солимо, перчимо і додаємо борошно, залишаємо на 5 хвилин, додаємо сметану. Не даємо кипіти – тільки прогріваємо і відразу знімаємо з вогню, щоб сметана не згорнулася. Вечеря з яловичини готовий – залишається придумати гарнір. Сервірувати бефстроганов можна з картопляним пюре, гречаною кашею, відвареними макаронами. Добре поєднується це блюдо і з овочевим салатом.
Тушкована яловичина Якщо є час, можна поступити інакше і приготувати смачну вечерю з яловичини, тушкованої з нутом або квасолею.
Інгредієнти: салатний цибулю білий великий – 2 шт.; морква солодка невеликі – 2 шт.; нут або квасоля – 2 склянки; яловичина або телятина – 05-07 кг; олія без запаху нерафінована соняшникова олія – 3 ст. ложки. Приготування Готується ця страва не швидко, квасоля і нут зазвичай перебирають, миють і замочують у гарячій воді хоча б на пару годин, а краще – на ніч. Після цього варимо на повільному вогні протягом півгодини, міняючи воду не менше 2 разів. Якщо ж хочеться швидше, то можна використовувати консервовані боби. Приступаємо до приготування вечері. Цибулю дрібно шаткуємо, моркву тремо на тертці і обсмажуємо в половині олії до м'якості. Яловичину миємо й ріжемо шматочками, зручними для їжі – на один укус. На другій частині олії на сильному вогні обсмажуємо м'ясо, щоб утворилася скоринка. З'єднуємо цибулю з морквою і м'ясом і на повільному вогні тушкуємо близько 40 хвилин, якщо потрібно, підливаємо потроху воду або бульйон. Додаємо квасолю або нут і готуємо ще близько чверті години. Сіль, приправи кладемо в кінці. Така вечеря з яловичиною (рецепт можна модифікувати, використовуючи горох) сподобається всім любителям поїсти.
Ну, а якщо ви не знаєте, що зробити з яловичини на вечерю, і часу у вас вистачає, а от сил майже немає, просто відваріть м'ясо з цибулею, перцем і лавровим листом. Сама по собі відварна яловичина – гідний вечерю, особливо якщо полити її тертим хріном або гірчицею. А вже якщо яловичину відварити заздалегідь, можна винайти салат з того, що є під рукою.