Багатьох господинь відлякують рецепти страв з яловичим серцем в складі. І треба зізнатися абсолютно марно. Адже даний продукт за своїми корисними властивостями і складом вітамінів і елементів випереджає звичайну яловичину, так і смакові якості даного субпродукту при правильному приготуванні на висоті. Єдиний його недолік - це досить тривалий час варіння, але результат безумовно того варто.
Далі ми розповімо, як оформити з яловичого серця смачний листковий салат і розкриємо нюанси приготування з даного субпродукту насиченого і апетитного гуляшу.
Салат з яловичого серця - рецепт
Інгредієнти: серце яловиче – 650 г; ріпчаста салатна цибуля – 120 г; сир твердий – 95 г; відварені круто курячі яйця – 4-5 шт.; огірки мариновані – 220-280 г; печериці консервовані – 180 г; горошок зелений консервований – 180 г; майонез – 245 г або по смаку; листя базиліка і гілочки кропу для оформлення; перець мелений; сіль. Приготування Для приготування салату яловиче серце необхідно попередньо вимочити і відварити. Спочатку поміщаємо продукт в холодну воду і залишаємо мінімум на три години, щогодини міняючи воду. Однак без цього етапу можна і обійтися, і відразу ж приступити до варінні субпродукту.
Як же правильно варити яловиче серце? Для цього промиваємо продукт, заливаємо його чистою водою, ставимо на вогонь, зменшуємо після закипання жар до мінімального і варимо протягом трьох годин. Хвилин за п'ятнадцять до кінця приготування додаємо за смаком сіль і за бажанням кидаємо лаврові листочки, горошини перцю або інші прянощі і спеції на свій смак.
Далі відварені круто яйця чистимо і дрібно рубаємо кубиками. Аналогічним чином подрібнюємо мариновані огірки, а твердий сир обробляємо на крупній тертці. Шаткуємо також невеликими пластинами печериці і нарізаємо півкільцями салатну ріпчасту цибулину. Останню можна після подрібнення замаринувати ненадовго в розчині води, оцту і цукрового піску, додавши всі компоненти маринаду за смаком.
По готовності серця даємо йому охолонути, нарізаємо тонкою соломкою або дрібними кубиками і приступаємо до оформлення салату. В даному випадку всі складові страви ми будемо викладати на блюдо або в салатник шарами. Першими розподіляємо грибочки і мариновану цибулю. Потім черга серця і маринованих огірочків. Тепер яйця, сир і консервований горошок. Кожен шар присмачую майонезом і за потреби сіллю. Даємо страви години два просочитися в холодильнику, після чого прикрашаємо його листочками базиліку і гілочками кропу і подаємо до столу.
Як приготувати гуляш з яловичого серця?
Інгредієнти: серце яловиче – 980 р; морква свіжа – 180 г; ріпчасті цибулини – 180 г; перець солодкий болгарський – 120 г; зубці часникові – 3-4 шт.; паста томатна – 90 г; листя лаврове – 1-2 шт.; горошини запашного перцю – 4 шт.; олія соняшникова без аромату – 55 мл; сіль – за смаком. Приготування Яловиче серце перед приготуванням по можливості вимочуємо в холодній воді протягом декількох годин. Потім зрізаємо з продукту жир, а м'якоть нарізаємо невеликою соломкою. Викладаємо подрібнений продукт в прогріте у казані або сотейнику соняшникова без аромату масло й обсмажуємо до придбання скибочками рум'янцю. Тепер додаємо в посудину до серця воду, даємо закипіти, зменшуємо вогонь, прикриваємо ємність кришкою і
тушкуємо вміст протягом двох годин, при необхідності підливаючи воду.
На наступному етапі закладаємо в тушковане яловиче серце цибулю і моркву, очистивши овочі і нарізавши полукружками або соломкою, а також кидаємо подрібнений болгарський перчик. При бажанні цибульку можна попередньо трохи обсмажити. Додаємо також у страву томатну пасту, сіль, лаврове листя і горошини духмяного перцю, перемішуємо і припускаємо при слабкому кипінні під кришкою протягом сорокам хвилин. Тепер кидаємо в сотейник очищений і подрібнений часничок, протушиваем страву ще хвилин десять і можемо подавати, доповнивши відварною картоплею.