Для приготування одуванчикового меду доведеться дочекатися весни, коли поля покриються строкатими головками жовтих квітів. При цьому збирати кульбаби слід лише в певних місцях: далеко від міста, на максимально чистих територіях. Після збору свіжі квіти готують відразу ж, і схема варіння такого варення мало відрізняється від тієї, що прийнята для ласощі на фруктової або ягідної основі.
Рецепт приготування одуванчикового меду
Перед початком приготування зібрані квіти слід підготувати певним чином. Спершу кульбаби відразу після складання викладають на папір і залишають на кілька годин, за цей час з них виповзе вся живність, місця для якої немає в рецепті меду. Після, квіти додатково промивають і обсушують.
Інгредієнти: кульбабки - 275 г; цукор - 930 г; вода - 320 мл; сік 1/2 лимона. Приготування Перед тим, як зварити одуванчиковый мед, необхідно приготувати простий цукровий сироп. З цією метою відміряну кількість цукру заливають невеликою порцією води і ставлять на вогонь. Як тільки всі цукрові кристали розчиняться, а сироп стане прозорим, в нього додають зрізані одуванчиковые суцвіття і залишають їх проваритися приблизно на 20 хвилин. Після закінчення часу в сироп видавлюють сік половинки лимона для того, щоб перешкоджати подальшому його загустінню, а потім залишають остигати. Далі варення переливають на марлю, а квіти добре віджимають. Отриманий сироп повторно повертають на вогонь і варять 20 хвилин. Готовий мед залишається розлити по стерильною тарі і охолодити.
Як приготувати одуванчиковый мед в домашніх умовах?
Мед з кульбаби може стати заміною звичайного меду для тих, хто виключив з раціону тваринні продукти. Урізноманітнити базовий рецепт можна цікавими ароматичними добавками, начебто стручка ванілі, який ми вирішили покласти в продукт приготовлений за рецептом нижче.
Інгредієнти: кульбаби (квіти) - 340 шт.; цукор - 830 г; ванільний стручок - 1 шт.; смужка апельсинової цедри; вода - 430 мл; сік лимона - 25 мл Приготування Спершу візьміться за варіння сиропу. Для його приготування цукровий пісок слід залити водою і залишити на невеликому вогні. Після закипання, жар можна збільшити і залишити сироп варитися ще на 5 хвилин. У вируючий сироп покладіть квіти кульбаби і зменшіть вогонь. Залиште кульбаби проваритися близько 20 хвилин, додайте розрізаний ванільний стручок, смужку ароматною апельсинової цедри, а потім видавіть сік лимона. По закінченні варіння, зніміть каструлю з медом з вогню і залиште охолоджуватися приблизно на добу, не забувши накрити все кришкою. Після охолодження мед проціджують, знову ставлять на вогонь і варять ще 20 хвилин, але на цей раз при слабкому кипінні.
Готовий мед розливають по чистим банкам і охолоджують.
Як правильно зварити одуванчиковый мед?
У цьому рецепті до квітів кульбаби будуть додані яблука, готовий продукт вийде ще смачніше й пахучіше.
Інгредієнти: кульбабки - 60 квіток; зелені яблука - 430 г; вода - 930 мл; сік одного лимона; цукор - 470 р. Приготування Залийте промиті квітки кульбаб і шматочки яблук водою, додайте лимонний сік. Залиште всі варитися при слабкому кипінні приблизно на півгодини. По закінченні часу процідіть суміш через покрите марлею сито і гарненько все відіжміть. Отриманий сік буде мати насичений жовтий колір. Після, сік можна зважити і додати до нього аналогічну масу цукру. Суміш повертають на середній вогонь і проварюють, домагаючись бажаної густоти.