Сальтисон – м'ясне холодне блюдо, яке представляє собою оригінальну закуску, нагадує ковбасний виріб. Щоб приготувати це вишукане частування, необхідне терпіння і вільний час. Сьогодні ми розповімо вам, як зварити сальтисон з свинячої голови.
Сальтисон з свинячої голови в домашніх умовах
Інгредієнти: свиняча голова – 05 шт.; часник – 10 г; морква – 55 г; цибуля ріпчаста – 65 г; спеції ; лавровий лист ; шлунок свинячий. Приготування Перед тим, як зробити з свинячої голови сальтисон, готуємо інгредієнти. Ретельно промиваємо шлунок, вивертаємо і знову промиваємо. Акуратно видаляємо зайвий жир, выскабливаем складки і натираємо дрібною сіллю. Перекладаємо в каструлю і залишаємо просаливаться на всю ніч. Вранці шлунок обполіскуємо і замочуємо у холодній чистій воді.
Для приготування смачного сальтисона нам знадобиться половинка свіжої свинячої голови з вухами і п'ятачком. Отже, розділяємо її на шматки, зскрібаючи при необхідності залишки щетини. Ретельно промиваємо м'ясо і складаємо в зручну каструлю, наповнену холодною водою. Залишаємо на 40 хвилин, а потім рідину зливаємо, а підготовлене м'ясо заливаємо свіжою водою і ставимо посуд на середній вогонь.
Скільки варити сальтисон з свинячої голови?
Після закипання знімаємо обережно піднялася на поверхню піну, прикриваємо кришкою, зменшуємо нагрівання і варимо 3-5 годин. За годину до готовності кидаємо в каструлю оброблені коріння і овочі. За 30 хвилин підсолюємо бульйон за смаком, а за 10 хвилин додаємо очищені зубчики часнику. Як тільки м'ясо повністю розвариться, обережно виймаємо його з каструлі і розбираємо: викидаємо все те, що виглядає не апетитним, а решта нарізаємо великими шматочками або кубиками.
Бульйон проціджуємо, а всі овочі і спеції викидаємо. До підготовленого м'яса вливаємо склянку гарячого бульйону і перемішуємо. Наповнюємо м'ясної масою свинячий шлунок і акуратно розрівнюємо. Ретельно все утрамбовуємо, отвори все зашиваємо і викладаємо заготовку в гусятницю. Заливаємо повністю залишилися бульйоном, підсолюємо за смаком і проварюємо ще 3 години. Далі рідину обережно зливаємо, а домашній сальтисон з свинячої голови придавлюємо дощечкою, зверху встановлюємо важкий вантаж і залишаємо конструкцію на добу в холодному місці. Після цього нарізаємо закуску скибочками і подаємо.