Сир косичка має широку аудиторію шанувальників завдяки чудовому смаку і оригінальному виконанню. Багатьом здається, що зробити таку закуску самостійно нереально і тому вони традиційно набувають її в торговельній мережі. Але ми сьогодні доведемо зворотне, запропонувавши рецепти приготування сиру будинку. Ознайомившись з рекомендаціями, ви зможете самі переконатися в абсолютній нескладності технологічного процесу створення улюблених ласощів.
Як роблять сир кіску в домашніх умовах - рецепт
Інгредієнти: молоко (бажано домашнє) – 3 л; пепсин (закваска) – 10 г; Для розсолу:
вода очищена; сіль крупна. Приготування Переважніше для приготування кіски використовувати домашнє молоко. Але, як правило, таку сировину має досить високий відсоток жирності, що буде суперечити оригінальною рецептурою приготування даного виду сиру. Щоб досягти потрібного ступеня жирності молочної основи, ставимо ємність з молоком на ніч в холодильне відділення, після чого знімаємо вершки. Знизивши таким чином жирність домашнього молока, отримаємо ідеальний продукт для подальшої переробки. Тепер поміщаємо посудину з молоком в тепло на добу. За цей час молоко повинно почати згортатися (скиснути). Тепер поміщаємо посудину з отриманим кисломолочним продуктом на конфорки плити. Якщо плита газова, встановлюємо на неї попередньо розсікач для рівномірного нагріву. По досягненні скисшим молоком температури 35 градусів, вливаємо в нього пепсин і залишаємо на тридцять хвилин, не розмішуючи.
По закінченні часу прогріваємо основу сиру до температури 50 градусів, акуратно перемішуючи, після чого відкидаємо масу на друшляк з марлевим відрізу і даємо стекти. Тут же викладаємо одержані пластівці на стіл і беремося їх витягати в тонкі нитки. Оформляємо з них косичку або клубочок, занурюємо отриману сировину в розсіл бажаної концентрації і залишаємо на дванадцять годин.
Як роблять домашній копчений сир сулугуні кіскою?
Інгредієнти: молоко (бажано домашнє) – 4 л; сичужний фермент – 1 г; Для розсолу:
вода очищена; сіль крупна. Приготування Для однозначного позитивного результату краще, як і в попередньому випадку, взяти за основу сиру домашнє молоко. Знижуємо його жирність, знявши з поверхні через кілька годин перебування сировини в холодильнику вершки. Після цього прогріваємо молочний продукт до температури 38 градусів і вводимо в нього сичужний фермент. Тепер знімаємо посудину з вмістом з плити і даємо йому постояти при кімнатних умовах хвилин сорок.
По закінченні часу загуслу молочну масу розрізаємо на невеликі кубики і залишаємо ще хвилин на тридцять. За цей час сироватка повинна повністю відокремитися. Тепер виливаємо вміст каструлі в друшляк або сито, застелене складеним втричі марлевим відрізу, і залишаємо стікати на годину.
Тепер нагріваємо в широкій каструлі воду до температури 50 градусів, занурюємо в неї фрагменти сирного сиру і припиняємо
їх прямо у воді нитки, витягаючи руками. Далі перекладаємо сировину в іншу посудину з підготовленим заздалегідь двадцятивідсотковим розчином солі і залишаємо на добу. По закінченні часу сплітаємо нитки в кіску і даємо їй трохи обсохнути. Для отримання копченого смаку необхідно обернути косичку пергаментом або сухою тканиною, помістити її в мішечок і підвісити в домашній коптильні до досягнення бажаного насиченого кольору і аромату. Для цього знадобиться всього кілька хвилин. Не слід коптити сулугуні занадто довго, інакше можна помітно зіпсувати смак закуски.