Під карі зазвичай розуміють суху суміш, гармонійно підібраних прянощів, яка досить широко використовується у багатьох кухнях, в особливості в індійської, тайської та японської. На основі каррі готують найрізноманітніші соуси, пасти і більш складні страви. Рецепти деяких з них пропонуємо нижче.
Соус каррі - індійський рецепт в домашніх умовах
Інгредієнти: порошок каррі – 1 ч. ложка; цибулина ріпчаста – 60 г; невеликий часниковий зубець – 05 шт.; яблуко – 60 г; масло селянське вершкове – 2 ч. ложки; борошно пшеничне – 3 ч. ложки; паста томатна – 10 г; родзинки без кісточок – 20 г; імбирний корінь тертий – 10 г; стружка кокосова – 15 г; бульйон – 340 мл; сіль кам'яна. Приготування Спочатку звільняємо від лушпиння цибулину і часник, нарізаємо овочі дрібненько і обсмажуємо в розтопленому вершковому маслі до м'якості. Тепер підмішуємо борошно і порошок каррі і пасеруємо суміш, помішуючи, до розсипчастою текстури. Додаємо в посудину томатну пасту, розмішуємо до рівномірного розподілу компонентів між собою, знімаємо ємність з вогню і залишаємо вміст остигати.
На наступному етапі вливаємо в піджарку гарячий бульйон і ретельно перемішуємо. Тепер додаємо перетерте яблучко, попередньо очистивши його від шкурок, додаємо промитий ізюм, кокосову стружку, імбирний корінь, підсолюємо соус за смаком і тушкуємо на помірному вогні при періодичному помішуванні протягом півгодини.
При бажанні соус каррі можна пюрировать за допомогою блендера перед подачею.
Паста каррі рецепт приготування
Інгредієнти: порошок каррі-3 ст. ложки; борошно пшеничне – 140 г; цукровий пісок – 10 г; бульйон сублімований – 1 ст. ложка; вода – 240 мл; перець гострий і мелений чорний; сіль кам'яна. Приготування Паста каррі використовується для додавання в різні тематичні японські страви або ж може використовуватися просто як соус для м'яса. Готується вона надзвичайно просто і швидко. Підігріваємо до кипіння воду, додаємо сублімований бульйон, сіль, цукор і порошок каррі і кип'ятимо півтори хвилини. За цей час у невеликій кількості води розчиняємо борошно і вливаємо при безперервному помішуванні в киплячу воду з каррі. Додаємо перчик за смаком, прогріваємо до кипіння і варимо до загустіння, після чого знімаємо з вогню й даємо охолонути.
Японське каррі - рецепт
Інгредієнти: м'ясо (м'якоть курки, свинини або телятини) – 400 г; цибулина ріпчаста – 130 г; масло рослинне – 40 мл; морква – 190 г; картоплини великі – 2 шт.; яблуко невелика солодке – 1/2 шт.; імбирний корінь – 20 г; бульйон – 890 мл; приправа «гарам масала» – 1 ст. ложка; мелений чорний перець і сіль кам'яна; Для суміші каррі:
порошок каррі – 1 ст. ложка; масло селянське вершкове – 4 ст. ложки; борошно пшеничне – 025 склянки; кетчуп – 45 г; приправа «гарам масала» – 1 ст. ложка; соус «тонкацсу» – 3 ст. ложки. Приготування В прогрітому сотейнику на рослинному маслечко пасеруємо дрібненько нарізану цибулю, а через сім хвилин додаємо подрібнений імбирний корінь і смажимо ще кілька хвилин. Тепер закладаємо нарубленное кубиками два на два м'ясо, обсмажуємо до зміни кольору, після чого додаємо гуртки очищеної моркви і смажимо страву ще кілька хвилин. Тепер вливаємо гарячий бульйон, даємо вмісту посудини закипіти й варимо, залежно від того, який сорт м'яса використовується, від десяти до сорока хвилин. Для курки визначаємо мінімальний час, а телятину готуємо по максимуму.
Не гаючи часу, приготуємо суміш каррі. Для цього пасеруємо на розтопленому маслі борошно до кремового відтінку, після чого всипаємо гарам масалу, порошок каррі, додаємо тонкацсу і кетчуп, перемішуємо і ще трохи прогріваємо при безперервному помішуванні до максимально можливої однорідної текстури суміші.
До проваренному м'яса закладаємо нарізані очищені картоплини, перетерте яблучко і варимо до повної готовності всіх компонентів. На завершення водимо суміш каррі, перемішуємо до повного її розчинення, прогріваємо тепер до кипіння і загустіння і можемо подавати страву, доповнивши відварним рисом.