Існує маса способів заготівлі щавлю на зиму. І кожна господиня вибирає для себе найбільш прийнятний і зручний. Далі ми розкриємо тонкощі заготовки щавлю на зиму з сіллю і без неї, а також розповімо про можливості заготівлі листя в морозильній камері .
Як закрити щавель на зиму - консервація листя без солі
Інгредієнти: свіжий щавель – 1 кг; вода очищена – скільки буде потрібно. Приготування Щоб законсервувати щавель без солі листя дуже ретельно промиваємо в декількох водах, а потім перебираємо і відриваємо стебла. У велику ємність наливаємо очищену воду, даємо їй добре закипіти і кип'ятимо пару хвилин. Тепер опускаємо в окріп підготовлені листя на п'ять хвилин, після чого виймаємо їх і щільно укладаємо в заздалегідь підготовлені стерильні скляні півлітрові ємності. Прикриваємо банки прокип'яченими кришками, встановлюємо в посудину з гарячою водою і після повного закипання стерилізуємо заготовки протягом п'яти хвилин.
Залишилося тільки закупорити баночки, дати їм охолонути і поставити на зберігання.
Якщо є можливість зберігання заготовки в холодильнику або льосі, то можна щавель навіть не стерилізувати. Досить листя помити, обсушити, нарізати, щільно укласти в стерильну банку, залити кип'яченою холодною водою і закупорити. У щавлі достатньо своєї кислоти, щоб зберегти заготівлю і запобігти її псування.
Як заготовити щавель на зиму в банках з сіллю?
Інгредієнти: Розрахунок на одну півлітрову банку:
свіжий щавель – 1 великий пучок; йодована сіль не – 10 р. Приготування Для консервування щавлю з сіллю листя промиваємо дуже ретельно, позбавляє від стебел і нарізаємо дрібно. Наповнюємо отриманою масою стерильні скляні банки, добре їх утрамбовуючи. Зручно це робити толкушкой для картоплі, але для цього її потрібно потримати попередньо п'ять хвилин в окропі. В наповнену банку насипаємо зверху чайну ложечку без гірки не йодованої крупної солі і заливаємо вміст холодною перевареною водою доверху. Укупориваем ємності кришками і ставимо в темне місце на зберігання.
Як зберегти щавель на зиму - рецепт без води з сіллю
Інгредієнти: свіжий щавель – 1 великий пучок; йодована сіль не – 10 р. Приготування Щавель можна зберегти і без води. Для цього підготовлені промиті і обсушені листя нарізаємо дрібно. Пересипаємо не йодованою сіллю і укладаємо в підходящу скляну або емальовану ємність або просто в пакет, щільно утрамбовувавши, і розміщуємо на зберігання в прохолодному, темному місці.
Чи можна заморозити щавель на зиму?
Відповідь на питання, чи можна заморозити щавель на зиму однозначно позитивний. Крім того, багато господинь, які мають у своєму розпорядженні вільний відділення в морозильній камері саме так і чинять, не вдаючись до різного роду консервації листя. Перевага такого способу заготівлі щавлю не тільки в
значній економії часу. При заморожуванні зберігається більше вітамінів, ніж при інших способах зберігання продукту.
А зберегти щавель таким чином дуже просто. Досить листи ретельно промити і розкласти на рушник для того, щоб вони добре просохли і не містили крапельок вологи. Після цього можна відразу ж щавель нарізати дрібно і розкласти по порційних пакетиків, які будуть діставатися за потреби. Попередньо розморожувати листя для того, щоб додати в суп не потрібно. Необхідно просто витягти порційний пакетик з камери, викласти його заморожене вміст в каструлю з блюдом, довести страву знову до кипіння і проварити кілька хвилин.