Розкриємо головні особливості заготівлі щавлю з сіллю і без неї, а також розкажемо про зберіганні листя в морозилці.
Як заготовити щавель на зиму в морозилці для супу або пирогів?
При правильному заморожуванні зберігається більше вітамінів, ніж при інших методах зберігання продукту.
А заготовити про запас щавель таким способом дуже просто. Листочки ретельно промийте і розкладіть на сухе кухонний рушничок, щоб вони добре, тобто повністю висохли. Тепер можна щавель нарізати дрібно, як ви зазвичай подрібнюєте його перед додаванням у страву, і розкладіть по пакетиках, які будете діставати по одному за потреби. Розморожувати перед приготуванням листя не потрібно. Просто витягніть порційний пакетик з морозилки, відправляйте його вміст прямо замороженим в каструлю з блюдом, доведіть страву до кипіння і проварити 2 хвилини.
Як заготовити щавель на зиму без солі?
Інгредієнти: листя щавлю; вода фільтрована. Приготування Щавель ретельно переберіть, поріжте довільно, залийте холодною водою на чверть години, щоб відійшла дрібна бруд, пил.
Банки і кришки потрібно заздалегідь простерилізувати.
Порціями перекладайте щавель в друшляк, промийте, дайте стекти воді і розподіляйте по банкам, щільно притрамбуйте до верху. Залийте водою і укупоривайте капроновою кришкою. Зберігати щавель в прохолодному і сухому місці.
Як заготовити щавель на зиму в банках?
Інгредієнти: щавель свіжий – 565 р; вода; сіль. Приготування Листя промийте добре від пилу і бруду, замочивши у великому обсязі води на годину. Потім знову промийте, розподіліть на рушник і обсушіть. Тепер подрібніть їх і відправте в глибоку миску.
Банки стерилізують разом з кришками. Тепер розподіляйте потроху зелені в підготовлений посуд, присипайте сіллю, заливайте перевареною холодною водою, утрамбовуючи товкачиком. Далі знову викладайте листя, сіль і вливайте воду. Коли банки будуть щільно заповнені, закочуйте їх кришками і зберігайте в прохолоді. Таку заготовку використовують взимку для приготування ароматних і ситних щей або борщу .
Як заготовити щавель на зиму з ревенем і шпинатом?
Інгредієнти: свіже, молоде листя щавлю; стебла ревеню; листя свіжого шпинату. Приготування Всі компоненти можна брати в рівних пропорціях. Наріжте порціями ревінь, листя щавлю і шпинату - можна окремо, а можна і все разом. Складайте в пакет, не зав'язуючи, і відправте на хвилину в МІКРОХВИЛЬОВУ піч на потужність 600 Вт. Обсяг зменшиться втричі. Якщо немає мікрохвильовки – бланшируйте листя кілька хвилин в окропі. Охолодіть і розподіліть по порційним невеликим пакетиках. Дайте заготовленим брекетикам повністю охолонути і сміливо відправляйте в морозилку.
Взимку діставайте по одному брекетів і, прибравши пакет, прямо замороженої кидайте суміш в каструлю, в якій вже готові овочі для щів! Дайте страві закипіти і можете сміливо пригощати рідних дивовижним ароматною стравою. Такі згортки займають мало місця, не забирають час при заготівлі і при приготуванні.
Як заготовити цілі листя щавлю на зиму?
Щоб зберегти листя у вихідному вигляді, використовуйте дерев'яний бочонок. Щавель ретельно промийте, обсушіть і, пересипаючи невеликою кількістю солі, вкладайте в ємність шарами майже до верху. Зверху встановіть важкий гніт. Засолювання дасть невелику усадку, тому далі потрібно буде доповідати в бочонок щодня протягом одного тижня нові шари зелені до наповнення ємності.
Перед приготуванням страви листя промивайте, нарізайте і закладайте в блюдо. Таким способом проводиться засолювання щавлю, якщо у вас шикарний урожай свіжої зелені, та й необхідно мати спеціальну ємність для засолювання і відповідне місце для зберігання.