Копчена риба поза всяких сумнівів смачна у свіжому вигляді зразу ж після приготування. Але, як правило, готують закуску не на одну трапезу, а у великих обсягах, і необхідно знати тонкощі її зберігання, щоб продовжити період насолоди ласощами і не нашкодити собі зіпсованим продуктом.
Де і скільки можна зберігати копчену рибу?
Умови і терміни зберігання копченої риби значною мірою різняться в залежності від того, який спосіб копчення використовувався для її приготування. Продукт гарячого копчення не рекомендується зберігати більше чотирьох днів. При цьому така риба повинна бути загорнута в пергаментний папір, таким чином, максимально збережеться її аромат. Продукт можна зберігати як на будь-якій полиці холодильника, так і в іншому прохолодному, сухому приміщенні, підтримує постійну температуру на рівні +3 градусів. Якщо визначити рибу гарячого копчення в вакуумну упаковку, то період її збереження можна продовжити до двох тижнів.
Ще одним способом тривалого зберігання копченої рибки, приготовленої гарячим способом, є обгортання продукту тканиною, змоченою в перенасиченому розчині кам'яної солі. Додатково такий згорток необхідно щільно обернути папером. При температурі не більше трьох градусів зі знаком плюс така рибка може залишитися свіжої до одного місяця.
Риба холодного копчення має значно більший термін зберігання, ніж продукт, приготований гарячим способом, і менш вимоглива до температурних умов. Але тут більшою мірою важлива вологість приміщення, в якому буде знаходитися продукт. Вона повинна бути мінімальною. Для збереження такої закуски можна підвісити її на горищі, в коморі або коморі, добре захищеному від мух, і добре провітрюється. Копчена, добре просолена попередньо риба може зберігатися при таких умовах досить довго. Але тут все ж багато чого залежить від м'ясності тушки, від ступеня просола і температури в приміщенні. Ідеальна температура для зберігання риби холодного копчення варіюється від трьох до семи градусів вище нуля, але невеликі добре просолені копчені особини можуть залишатися свіжими і при температурі набагато вище протягом декількох місяців.
Надійніше всього все ж зберігати рибу холодного копчення, як і гарячого, в холодильнику. Це прекрасний захист від мух і постійна ідеальна температура.
Як зберігати копчену рибу в домашніх умовах в холодильнику?
Перш ніж помістити копчену рибу в холодильник її необхідно повернути пергаментним папером, або
завакуумировать за допомогою спеціального пристосування. У другому випадку продукт залишиться свіжим набагато довше і гарантовано не вбере в себе сторонні аромати. Риба холодного копчення в такому випадку може зберігатися свіжою протягом декількох місяців.
Для ще більш тривалої схоронності можна укласти закуску в морозильну камеру. Таким чином можна буде зберігати продукт до одного року. Заморожену копчену рибку необхідно буде не тільки розморозити, але і прогріти, щоб максимально відновити її смакові якості.