На питання, з чим п'ють коньяк, багато знавці скажуть вам загадковим «правилом трьох» С", що означає класичне поєднання кави, коньяку та сигар (coffee, cognac, cigar – вживати саме в такій послідовності), але такий варіант підходить лише для якісних марочних коньяків, варіанти доступніше, не мають вираженого смакового та ароматичного букета, зазвичай п'ють в компанії закусок.
З чим можна пити коньяк?
Так як закуска подається до недорогих коньякам, смак яких залишає бажати кращого, питання краще сформувати інакше: з чим краще пити коньяк, щоб було смачно? Варіацій тут дуже багато. Любителі солодкого оцінять поєднання коньяку і шоколаду, або покритих шоколадом фруктів і ягід. У хід також можна пускати і прості канапе з жирною рибою та ікрою, тверді сири і нежирне м'ясо. Ще одне класичне доповнення до коньяку – паштет, який можна подавати на тостах і тарталетках.
Як правильно пити коньяк і з чим нехай вирішує кожен з питущих. Деякі вважають за краще запивати алкоголь, але робити це краще негазированными напоями, наприклад водою або соками з різноманітних сортів винограду, в іншому випадку можна різко сп'яніти. Інші і зовсім хочуть заглушити смак напою, випиваючи коньяк вприкуску з лимоном. Нерідко лимонні часточки посипають цукром/сіллю або розчинною кавою. У будь-якому випадку, подаючи недорогий коньяк, переконайтеся, що забезпечили гостей закусками за їх смаку. Деякими варіаціями останніх ми поділимося в простих рецептах далі.
Закуска під коньяк
Почнемо з класики – паштету з курячої печінки. Готується він набагато простіше і швидше аналогів з яловичої або свинячої печінки, виходить дуже легким і не має гірчинкою.
Інгредієнти: вершкове масло - 35 г; ріпчаста цибуля - 95 г; чебрець - 2 гілочки; яблуко (велике) - 1 шт.; куряча печінка - 480 м; вермут - 55 мл; вершки - 55 мл Приготування Курячу печінку не потрібно чистити від плівок і проток, просто промийте її, обсушіть і обсмажте до легкого золотистого відтінку разом з тонкими цибульними кільцями. Додайте чебрець, шматочки яблук, зменшіть жар і тушкуйте все не менше 15 хвилин, щоб яблука розм'якшилися, а печінка дійшла до повної готовності. Вилийте вермут і дайте йому випаруватися, попередньо посиливши вогонь. Охолодивши печінка, збийте її в паштет з вершками, приправити і подавайте.
Найкраща закуска до коньяку
Фініки з сиром смачні не тільки вприкуску до коньяку, але і згодяться для подачі з сухим вином або вермутом. Крім іншого, вони швидко готуються.
Інгредієнти: фініки - 18 шт.; твердий сир - 55 г; шинка - 9 скибочок; кленовий сироп - 45 мл Приготування Замість кісточок в кожен з розрізаних фініків покладіть шматочок сиру. Розділіть смужки шинки навпіл, обмотайте кожну половину навколо фініка і зафіксуйте зубочисткою. Можна подавати відразу ж, у компанії кленового сиропу, а можна змастити фініки в шинці цим сиропом і запікати при 200 градусах 10 хвилин.
Закуска під коньяк з сьомгою
Ще одна універсальна закуска – канапе з сьомгою. Звичайно, можна просто змастити вершковим маслом грінку і покласти шматочок риби, але наша версія відрізняється трохи більшою вишуканістю. В рамках закуски компанію рибі будуть складати каперси і вершковий сир.
Інгредієнти: копчена сьомга - 380 г; вершковий сир - 75 г; рідкий дим - 2-3 краплі; каперси - для подачі; багет. Приготування Збийте вершковий сир з дрібкою солі і додайте кілька крапель рідкого диму. Останній крок залишається на ваш розсуд. Скибочки багета підрум'яньте в тостері, на сухій сковороді або під грилем. Дайте грінок охолонути, покрийте їх сиром, викладіть скибочки риби і каперси.