Вважаєте тан і айран одним і тим же напоєм? Дійсно, на перший погляд може здатися, що смак у них однаковий. Але насправді відмінності існують і ми далі докладно про них розповімо.
У чому різниця між таном і айраном?
В першу чергу давайте розберемося, з чого роблять айран і тан. Для тана і айрану використовується різна закваска. У випадку з таном - це мацоні , готується на основі кип'яченого молока і з участю болгарської палички і молочних стрептококів. Для айрану ж закваску поряд з тими ж стрептококами та болгарською паличкою додають також дріжджі, а молоко не кип'ятять.
Також відзначимо, що поряд з коров'ячим, козячим і овечим молоком, як для приготування айрану, у випадку з таном використовується також буйволиный і верблюжа продукт.
Айран за консистенцією може бути як рідким, так і досить густим. Тан завжди рідкий, для чого найчастіше в нього додають звичайну або газовану мінеральну воду. Відзначимо також, що саме тан найчастіше доповнюють свіжою зеленню , а також огірками, сіллю і іншими смаковими добавками, що набагато рідше можна спостерігати у випадку з айраном.
Як бачите, відмінності тана і айрану існують і в певних випадках вони досить суттєві. Так, наприклад, якщо порівнювати тан, приготований з буйволячого або верблюжого молока і розведений підсоленою газованою водою з класичним айраном, зробленим з коров'ячого молока, то різниця між ними буде відчутна і за складом і за смаком.
Проте в даний час для виробництва тана і айрану в промислових масштабах, як правило, застосовують схожі змішані технології, що дійсно дає підставу вважати їх родинними і рівними за смаком напоями. Той, хто не пробував тан і айран в класичному виконанні, виконаному з урахуванням всіх традиційних вимог правильної рецептури, а задовольняється купівельними продуктом, саме так і вважає. І переконати його у зворотному можна тільки запропонувавши продегустувати оригінальний продукт.
Що краще - тан або айран?
Розглядаючи обидва напою, не можна однозначно сказати, який з них краще. Жителі Закавказзя з більшою ймовірністю віддадуть перевагу тану, так як територіально він найбільш поширений саме в цьому регіоні. Батьківщиною ж айрану вважають Карачай і Балкарію, отже, тан тут поступається першість саме йому. В іншому кожен вибирає для себе найкращий напій сам, орієнтуючись на свої смакові уподобання.
Проаналізувавши наведену в даному матеріалі інформацію, ви тепер знаєте, чим відрізняється тан від айрану, і зможете самі зробити правильний вибір на користь одного з напоїв.