Вважається, що класичний рецепт шашлику неодмінно включає в свій склад оцет, допомагає розм'якшити волокна м'яса і зберегти його соковитість. Крім поліпшення властивостей шматка, не варто забувати про те, що оцет – інтенсивна смакова добавка, кожен вид якої володіє своїми властивостями. Таким чином, навіть обравши єдиний маринад з оцтом для шашлику з представлених нижче, ви зможете змінювати його смак.
Маринад для шашлику з курки з оцтом
Як не дивно, але найпоширенішим м'ясом для шашлику є курка. Будь-які її частини тушки смачні після маринування у простої суміші з оцту і розмарину, що дає ще один шанс закохатися в курятину заново.
Інгредієнти: бальзамічний оцет - 45 мл; гілочка розмарину; часник - 2 зубки; куряче філе - 480 р. Приготування Розділіть куряче філе на великі кубики однакового розміру і добре приправте їх сіллю, неодмінно в компанії свіжомеленого перцю. В ступі розітріть в пасту часникові зубки і додайте її до курятині. Окремо розітріть і розмаринові листочки, а потім покладіть їх до м'яса. Залийте все бальзамічним оцтом і ретельно перемішайте. Після, курятину можна залишити промаринуватися на кілька годин, а можна викладати на гриль відразу ж, у разі, якщо часу не вистачає.
Шашлик зі свинини з оцтом - рецепт маринаду
Свинина любить компанію солодкуватих маринадів, тому, якщо ви хочете відійти від звичного поєднання цибулі, оцту і солі з перцем, додайте до шматка м'яса оцтовий маринад з апельсиновим соком. Кислота з останнього допоможе ще більше розм'якшити волокна м'яса.
Інгредієнти: апельсин - 1 шт.; гранат - 1/2 шт.; мед - 10 мл; оцет яблучний - 45 мл; часник сушений - 1/2 ч. ложки; гостра гірчиця - 1 ч. ложка. Приготування Видавіть сік з граната і змішайте його з соком і цедрою цитруса. Розведіть в отриманій суміші мед і оцет, потім додайте гірчицю і часник сушений. Свинину розділіть на кубики однакового розміру і викладіть в пластикову або емальований посуд. Залийте все маринадом з яблучного оцту для шашлику і залиште на термін до 6 годин. Такої кількості маринаду вистачить на шматок вагою до півтора кілограмів.
Маринад для шашлику з оцтом і цибулею – рецепт
Якщо ви все ж таки небайдужі до класичного маринаду з додаванням цибулі і оцту, то наша модифікована версія внесе невелике різноманітність до цієї класики.
Інгредієнти: соєвий соус - 115 мл; оцет винний - 65 мл; часник - 3 зубки; цибуля - 95 г; листя лавра - 2 шт. Приготування Для екстракції більшої кількості аромату, цибулю краще перетворіть в пюре за допомогою блендера і додайте його до шматочків м'яса разом з пюрированным часником. Після, залийте все оцтом і соєвим соусом, покладіть листя лавра, злегка посоліть блюдо і додайте дрібку свіжозмеленого перцю.
Таким чином можна маринувати будь-яке м'ясо, залишивши його на термін аж до половини доби.
Маринад для шашлику з баранини з оцтом
Баранина є класичною основою шашлику, але це м'ясо не можна назвати простим у приготуванні. Заглушити специфічний смак і запах допоможе бальзамічний оцет, легку гостроту додасть перець чилі, а солодкість – пучку коричневого цукру.
Інгредієнти: часникові зубки - 5-6 шт.; бальзамічний оцет - 165 мл; цукор коричневий - 15 г; розмарин - 4 гілочки; перець чилі - за смаком. Приготування Часник оберніть фольгою і запечіть при 200 градусах до м'якості. М'які запечені зубчики розітріть в пюре і змішати з подрібненим чилі і листям розмарину. Залийте все оцтом і поставте на вогонь. Уваривайте до випарювання об'єму на половину, після чого залийте шматки м'яса отриманим сиропом і залиште маринуватися на 3-4 години. При обжарке маринад буде карамелізуватися, покриваючи шматочки лакової скоринкою.