Деякі вважають за краще солити оселедець тільки за допомогою використання солі, отримуючи в результаті класичний смак риби без усіляких добавок. Але навіть любителі класики не проти іноді побалувати себе закускою з більш цікавими пікантними смаковими нотками. Для цього достатньо підібрати гармонійний рецепт маринаду і реалізувати його в домашніх умовах.
Маринад для оселедці з оцтом
Інгредієнти: Розрахунок на дві великих оселедця:
вода – 990 мл; порошок гірчичний – 15 г; оцет столовий 9% – 20 мл; цукровий пісок – 75 г; кам'яна не йодована сіль – 120 г; горошини запашного і чорного перцю – за смаком; лаврові листи середнього розміру – 3 шт.; бутони гвоздики – 1-2 шт. Приготування Перевага маринаду з оцтом в його швидкодії та антигельмінтних властивості. Вважається, що оцет сприяє знищення личинок глистів у філе риби при їх наявності і вбиває різні шкідливі бактерії, які можуть завдати шкоди нашому організму.
Приготувати такий маринад надзвичайно просто. Достатньо закип'ятити воду з цукром, сіллю і спеціями і після охолодження змішати розсіл з оцтом. Якщо оселедець попередньо очистити, звільнити від нутрощів, видалити кістки і розрізати на скибочки філе, то для її маринування у запропонованому маринаді буде досить декількох годин. Оселедець в гірчичному маринаді з оцтом виходить неймовірно пікантною і смачною.
Як зробити маринад для оселедця пряного посолу - рецепт з лимонною кислотою
Інгредієнти: Розрахунок на дві великих оселедця:
вода – 990 мл; кислота лимонна – 1 щіпка; цукровий пісок – 55 г; кам'яна не йодована сіль – 120 г; горошини запашного і чорного перцю – 5 і 10 шт. відповідно; горошини коріандру – 1/2 ч. ложки; зерна кардамону – 3 шт.; лаврові листки середнього розміру – 5-6 шт.; бутони гвоздики – 2 шт. Приготування Особливо пряної оселедець виходить в маринаді, приготованому за цим рецептом. В даному випадку замість оцту ми будемо використовувати лимонну кислоту. Спочатку, як і в попередньому рецепті, закип'ятимо воду, додамо в неї сіль, цукровий пісок і лимонну кислоту, приправимо розсіл лавровими листками, горошинами чорного і запашного перцю, коріандром, кардамоном і гвоздикою, дамо прокипіти хвилинку і повністю охладим. Тепер необхідно залити очищену оселедець отриманим маринадом і залишити на два-три дні маринуватися. Додатково необхідно придавити рибини тарілкою і поставити невеликий вантаж.