Вернуться назад Распечатать

Томатна паста в домашніх умовах - рецепт

Томатна паста в домашніх умовах - рецепт
Томатну пасту можна приготувати з помідорів другого сорти з тріщинами і підім'ятими бочками. Головне, щоб вони були насиченою стиглості, і бажано не соковитих сортів з щільною м'ясистою м'якоттю. Такі томати можна придбати за низькою ціною, що зробить готовий продукт максимально бюджетним і ще більш привабливим для приготування в домашніх умовах.

Як зробити пасту в домашніх умовах - рецепт на зиму


Інгредієнти:

  • помідори стиглі – 35 кг;

  • ріпчасті цибулини – 190-240 г;

  • цукровий пісок – 120 г;

  • оцет 6% – 100 мл;

  • сіль кам'яна не йодована – за смаком.


  • Приготування
    Помідори споліскуємо прохолодною водою, розрізаємо навпіл і кладемо в емальовану посудину. Туди ж відправляємо ріпчасті цибулини, попередньо очистивши їх і нарізавши довільно. Тепер вливаємо приблизно сто мілілітрів води, прикриваємо посудину кришкою і залишаємо на вогні середньої інтенсивності для закипання. Даємо томатно-цибулевої маси проваритися протягом п'ятнадцяти хвилин, після чого залишаємо до повного охолодження.
    Після цього перетираємо томатну масу через сито, відокремлюючи шкірки, насіння і плодоніжки і позбавляючись від них. Отримане пюре ставимо на плиту увариваться до зменшення об'єму приблизно в п'ять разів, час від часу помішуючи. Чим густіше буде пюре, тим частіше потрібно буде його помішувати, щоб не пригоріло. Часу весь процес займе чимало, але результат того вартий. По готовності додаємо в томатну пасту за смаком сіль, додаємо цукровий пісок і вливаємо оцет. Даємо прокипіти трохи і розчинитися всім кристалам, після чого розкладаємо пасту по стерильним і сухим ємкостей скляним, укупориваем і залишаємо під ковдрою остигати в перевернутому кришками вниз вигляді.

    Домашня томатна паста в мультиварці - рецепт


    Інгредієнти:

  • помідори стиглі – 25 кг;

  • суміш сухих італійських трав – 25 ч. ложки;

  • сіль кам'яна не йодована – 25 г або по смаку.


  • Приготування
    Дана варіація приготування домашньої томатної пасти передбачає використання для цієї мети мультиварочного пристрою. Готуємо помідори, як і в попередньому випадку, ополоснувши плоди і розрізавши їх навпіл або на кілька частин (якщо великі). Укладаємо томатну масу в мультикастрюлю і включаємо режим «Гасіння» на тридцять хвилин. Тушкуємо масу при закритій кришці, періодично розмішуючи, після чого даємо трохи охолонути, і перетираємо через сито. Повертаємо в мультикастрюлю вже томатне пюре в чистому вигляді, додаємо сухі трави і готуємо пасту в режимі «Випічка» хвилин сорок-шістдесят, час від часу помішуючи. Кришка пристрою при цьому повинна бути відкрита. Тепер пасту підсолюємо, розкладаємо по банках і стерилізуємо у каструлі з киплячою водою двадцять хвилин, прикривши ємності кришками, які після стерилізації укупориваем.

    Швидке приготування томатної пасти в домашніх умовах - рецепт


    Інгредієнти:

  • помідори стиглі – 35 кг;

  • яблука кисло-солодкі чи кислі – 260 г;

  • ріпчасті цибулини – 190 г;

  • цукровий пісок – за смаком;

  • оцет 6% – 30 мл;

  • сіль кам'яна нейодированная – за смаком.


  • Приготування
    Готуємо належним чином стиглі томати і яблука, очищаємо цибулини. Тепер всі компоненти пропускаємо через соковижималку. Отриманий густий сік виливаємо в лляний мішечок або просто тканинний відріз, склавши його у вигляді мішечка і підв'язавши
    Томатна паста в домашніх умовах - рецепт
    догори. Підвішуємо томатну масу над тазом або іншою посудиною і залишаємо на кілька годин або на ніч.
    По закінченні часу усередині мішечка залишиться тільки густе пюре, а зайва вода стече в таз. Тепер перекладаємо пюре в емальований ємність, проварюємо його протягом тридцяти хвилин, після чого додаємо за смаком сіль і цукор, вливаємо оцет, даємо прокипіти, помішуючи ще хвилин п'ять і розкладаємо на зберігання в стерильні банки, яким необхідно дати повністю охолонути під ковдрою кришками вниз.