Індійська спеція каррі вже давно стала однією з найпопулярніших в кухнях усього світу. І це зовсім не дивно. Адже гармонійно підібрана композиція ароматних трав і прянощів перетворить будь-яку страву, надавши йому неповторний аромат, чудовий смак і красивий колір.
Склад спеції каррі непостійний і може змінюватись в залежності від смакових переваг і бажаного ступеня гостроти приправи. А які компоненти, що і в якій кількості, можуть бути присутніми в каррі, ми розповімо нижче в нашому рецепті.
Спеція каррі - рецепт
Інгредієнти: Для 100 грам каррі:
куркума – 30 г; мелений коріандр – 20 г; фенугрек (пажитник) – 10 г; перець кайенский червоний – 5 г; імбирний корінь мелений – 20 г; перець чорний мелений – 5 г; кориця мелена – 5 г; гвоздика мелена – 5 р. Приготування Приготувати спецію каррі надзвичайно просто. Досить просто змішати в ступці в зазначених пропорціях прянощі зі списку компонентів і розтерти їх хорошенечко для кращого обміну ароматами і смаками. Звичайно ж, краще по можливості приготувати мелений перець, коріандр і гвоздику самостійно, подрібнивши зерна та бутони в кавомолці.
Обов'язковими в каррі є тільки перші чотири компоненти. Решта можна замінювати іншими за своїм смаком або додавати нові.
Застосування і властивості спеції каррі
Спеція каррі чудово доповнює страви з м'яса, рису і свіжих овочів. Її часто додають у салати, особливо на основі м'яса курки, а також у різні соуси , роблячи їх особливими і божественно ароматними.
Крім прекрасного смаку спеція каррі має чимало корисних властивостей, які здебільшого визначаються дією на організм вхідних у неї компонентів. Наприклад, куркума відмінно очищує кров, стимулює роботу печінки, володіє протизапальними властивостями, а також покращує засвоєння організмом білків, підсилює метаболізм і виводить токсини. Другий, що міститься в каррі компонент - коріандр покращує
апетит і нормалізує травлення функції.
Фенугрек або, як його ще називають, пажитник хоча і міститься в каррі в меншій кількості, ніж і куркума коріандр, але за полезностям багато в чому навіть перевершує їх. Левова частка різноманітних вітамінів, елементів і мінералів, якими багатий пажитник, сприяють поліпшенню роботи усіх функцій організму, зміцнення імунітету і оздоровлення. Чимало користі також приносить організму імбир. Він володіє протизапальними властивостями і допомагає боротися з простудними захворюваннями.