Незважаючи на те, що кристалізований продукт жодною мірою не поступається в своїх корисні властивості звичайного рідкого меду, деяким зручніше вживати його саме рідким, а тому з'являється необхідність розтопити продукт. Робити це слід дуже обережно, оскільки при нагріванні всі сприятливі властивості меду губляться. Докладно про те, як розтопити мед ми розповімо в парі способів нижче.
Як правильно розтопити мед в скляній банці?
Більшість зберігає і купує мед в скляних банках, нерідко у великих обсягах, що, як би дивно це не звучало, сприяє кристалізації. Справа в тому, що при кожному перемішуванні і витяганні меду з такою банки, утворюються нові центри кристалізації – місця скупчення глюкози, яка поступово осідає на дно.
Якщо ви не любите зацукрований мед, то відновити його колишню консистенцію можна просто розтопивши його в будь-якому теплому місці. Таким місцем може стати тепла батарея, поруч з якою впритул поміщають банку, або ванна з водою (температура 50 градусів). Згодиться і духовка, також розігріта до температури не вище 50 градусів.
Як зацукрований мед розтопити на водяній бані?
Найпоширеніший спосіб передбачає використання водяній лазні: каструлі з киплячою водою, в якій розміщується баночка меду. Щоб ємність з медом нагрівалася рівномірно, дно каструлі покривають сіткою або ганчіркою, а води наливають стільки, щоб покрити банку до плічок. Після досягнення бажаної консистенції і прозорості, мед обережно переливають в іншу ємність для зберігання.
Як розтопити мед без втрати корисних властивостей в мікрохвильовці?
Багато вважають СВЧ втіленням зла на кухні, але це зовсім не так. Крім того, що страви з мікрохвильовки готуються швидше, вони ще й нагріваються куди більш плавно. Останній факт особливо актуальний
тоді, коли перед господинями стає питання про те, як розтопити мед, коли той зацукрувався.
Перед приміщенням в мікрохвильовій печі , мед переливають у придатний для готування в пристрої контейнер. Розмістивши тару з медом у камері мікрохвильовки, виставте потужність на максимум (зазвичай це не більше 600 Вт) і встановіть таймер на хвилину. Після закінчення 60 секунд мед перемішують, щоб зрівняти температуру у всій товщі продукту. Таким чином краще топити невеликі порції меду, оскільки на нагрівання великих порцій йде багато часу.