Щавель продукт дуже корисний, з якого можна приготувати багато смачних страв. Про те, що можна приготувати з щавлю, крім супу поговоримо далі.
Пиріг з цукром на кефірі
Інгредієнти: борошно пшеничне вищого сорту – 2 склянки; пісок цукровий – 1 склянка; маргарин для випічки – 110 г; кефір – 200 мл; харчова сода – 5 г; яйця – 3 шт.; щавель. Приготування Спочатку робимо начинку: щавель моєму, стебла відрізаємо і обсушуємо на паперовому рушнику. Потім щавель дрібненько нарізаємо. Його варто взяти побільше, так як в процесі приготування щавель зменшиться в обсязі. Потім додаємо цукровий пісок і розмішуємо. Для тіста розтоплюємо маргарин. У глибоку ємність розбиваємо яйця, додаємо цукор і розтираємо. Вливаємо кефір, розтоплений маргарин і перемішуємо. Постійно помішуючи, додаємо всю муку, кладемо соду і ретельно вимішуємо. У змащену форму кладемо половину тіста, зверху кладемо начинку і заливаємо рештою тестом. Випікаємо пиріг до готовності при помірній температурі.
Смажені пиріжки зі щавлем
Для тесту:
рослинне масло – 3 ст. ложки; цукровий пісок – 10 г; просеянная пшеничне борошно вищого сорту – 440 г; кефір – 300 мл; сіль; харчова сода – 10 р. Для начинки:
свіжий щавель – 200 г; пісок цукровий – 100 г; рослинна олія для смаження. Приготування У попередньо просіяне пшеничне борошно додаємо кефір, соду, підсолюємо трошки, сахарим і вливаємо олію. Замішуємо тісто, щоб воно вийшло мягеньким і місити його було легко. Після цього накриваємо його плівкою і залишаємо на півгодини при кімнатній температурі. Щавель миємо, обсушуємо. Стеблинки обрізаємо. Щавель подрібнюємо соломкою і посипаємо його цукром. Притрушиваем стіл борошном, покласти тісто, формуємо з нього ковбаску і ріжемо її на невеликі однакові шматочки. Кожен з них розгортаємо в кружечки товщиною близько 3 мм В центр кожного з них кладемо начинку. Краї пиріжка з'єднуємо. На сковороді добре прогріваємо рослинне масло, опускаємо в нього заготовки. Обсмажуємо до рум'яності, потім акуратно перевертаємо на другу сторону і доводимо до готовності. Пиріжки поміщаємо на паперові серветки, щоб видалити зайвий жир.
Суп з щавлю з м'ясом
Інгредієнти: Для бульйону:
вода – 2 літри; стегенця курячі – 2 шт.; морква – 1 шт.; головка цибулі – 1 шт.; лавровий лист – 1 шт.; сіль; чорний перець горошком – 3-4 шт. Для супу:
цибуля – 150 г; щавель – 100 г; картопля – 350 г; олія рослинна; морква – 120 г; варені яйця – 3 шт.; сіль; перець; сметана для подачі. Приготування Спочатку готуємо бульйон. Кладемо стегенця в каструлю з водою і даємо рідини закипіти. Пінку, яка утворилася, знімаємо і робимо нагрівання поменше. Додаємо цілі, але, природно, очищені моркву і цибулю. Варимо близько години при невеликому кипінні. Хвилин за 15 до готовності м'яса бульйон підсолюємо, кладемо бажані спеції. З готового бульйону видаляємо цибулю з морквою і спеції. Виймаємо курку з бульйону, відокремлюємо м'ясо від кісточок і нарізаємо. Бульйон проціджуємо. Перебираємо щавель, промиваємо його, відрізаємо стеблинки і крупно нарізаємо листочки. Очищену картоплю ріжемо кубиками. Очищену цибулю подрібнюємо. Подрібнюємо за допомогою великої терки моркву. Нагріваємо на сковороді рослинне масло, відправляємо туди овочі, злегка підсолюємо і пасеруємо близько 3 хвилин. Доводимо до кипіння бульйон, відправляємо туди картоплю і варимо чверть години. Потім кладемо обсмажені овочі, перемішуємо і готуємо близько 5 хвилин. Тепер закладаємо щавель, розмішуємо і готуємо ще 2 хвилини. В кінці кладемо куряче м'ясо і розмішуємо. Підсолюємо за смаком, перчимо, накриваємо кришкою і даємо настоятися близько чверті години. При подачі в тарілку кладемо половину вареного яйця і сметану.
Коктейль зі щавлем
Інгредієнти: щавель – 200 г; свіжі яблука – 4-5 шт.; апельсин великий – 1 шт. Приготування З яблук видавлюємо сік за допомогою соковижималки. Апельсин очищаємо і поміщаємо в блендер, туди ж вливаємо яблучний сік і щавель. Добре це все збиваємо – все, коктейль готовий!
Варення з щавлю
Інгредієнти: пісок цукровий – 400 г; щавель – 500 г; вода – 30 мл Приготування Листочки щавлю моєму, стеблинки видаляємо, а листочки обсушуємо. Нарізаємо щавель тоненькими смужками. Підготовлений щавель поміщаємо в каструлю, вливаємо воду і всипаємо цукор. Помішуючи, проварюємо до загустіння, а потім розкладаємо по підготовленим банках і зберігати в прохолодному місці.