Вернуться назад Распечатать

Випічка з листкового бездріжджового тіста

Випічка з листкового бездріжджового тіста
Смачною і дуже пишною без використання соди виходить випічка з листкового бездріжджового тіста. Звичайно, щоб приготувати що-небудь дійсно смачне, доведеться постаратися.
Найпростіший рецепт
Можна досить просто спекти найрізноманітніші вироби з листкового бездріжджового тіста: рулети, булочки, пироги і навіть піцу. Ми наводимо базовий рецепт, а вже що спекти з листкового бездріжджового тіста, вирішувати вам.
Інгредієнти:

  • борошно найвищої якості біла пшеничне – близько 1/2 кг;

  • вода крижана підготовлена або спеціально очищена (можна заморозити і потім дати їй розтанути) – 025 л;

  • сіль гірська без добавок або йодована – 1 ч. ложка;

  • масло або маргарин високої якості – 100 р.


  • Приготування
    Відповідно до класичної технології, борошно просіваємо з сіллю, пересипаємо гіркою в миску і потроху вливаємо воду. Замішуємо тісто, досить круте. Далі процес не дуже простий, знадобиться сила і терпіння. Розкачуємо тісто настільки тонко, наскільки можливо без поривів. Пласт змащуємо олією (можна його розтопити, можна використовувати розм'якшене), складаємо навпіл, розгортаємо, змащуємо, складаємо. Процедуру повторюємо раз 5-20 наскільки вистачить сил, терпіння, масла і пружності тіста. Прибираємо в холодильник і залишаємо на пару годин.
    Можна пекти круасани з листкового бездріжджового тіста. Для цього розкачуємо тісто тонким шаром, нарізаємо трикутниками і вибираємо начинку.
    Несолодкі круасани з листкового бездріжджового тіста печемо з обсмаженою фаршем, розім'ятим з дрібно покришеною цибулею рибними консервами, печінковим паштетом і овочевими сумішами. Найсмачніші – з сиром або сиром і зеленню. Кладемо трикутник з тіста підставою до себе, в середину підстави кладемо начинку і звертаємо рулетиком – від себе. Печемо круасани на деко (краще застелити його промасленим пергаментом) протягом 7-15 хвилин в залежності від розміру.
    Солодке тісто
    Щоб спекти пиріг з листкового бездріжджового тіста, потрібен солодкий варіант. Його рецепт не набагато складніше.
    Інгредієнти:

  • масло «Бутербродний», «Селянське» або подібне – 200 г;

  • домашня жирна сметана – 05 склянки (близько 150 г);

  • борошно вищого ґатунку з невеликим вмістом клейковини – 2 склянки;

  • яєчні жовтки (від курячих яєць) – 2 шт.;

  • цукор білий розсипом очищений – 1 склянка;

  • ванілін – 1 невеликий пакетик.


  • Приготування
    2/3 масла розтоплюємо, змішуємо зі сметаною, жовтками. Додаємо просіяне борошно з цукром і ваніліном. Швидко збираємо тісто і ставимо в холодне місце. Після цього розкачуємо коржі, змащуємо їх залишилися олією, щільно закручуємо і нарізаємо впоперек. Розкачуємо кожен поперечний зріз, складаємо їх стопками і ще раз даємо постояти. Після цього ділимо тісто навпіл і печемо пиріг з листкового бездріжджового тіста, використовуючи в якості начинки варення, фрукти або ягоди з цукром, тертий або розм'якшений шоколад, вершково-ягідну масу, сир.
    Можна спекти і пиріжки з листкового бездріжджового тіста, наприклад, з абрикосами, сливами, малиновим джемом або смородиною.
    Несолодко, але смачно
    Саме смачне печиво з листкового бездріжджового тіста готується на основі пива і як закуска до пива.
    Інгредієнти:
    Випічка з листкового бездріжджового тіста


  • маргарин «Вершковий» або іншій – 1 пачка;

  • борошно пшеничне в/с найякісніша – близько 1 кг;

  • пиво світле живе без консервантів – 1 склянка;

  • суміш спецій – за смаком.


  • Приготування
    Борошно змішуємо зі спеціями, додаємо розтоплений маргарин і швидко розмішуємо. Підливаючи пиво, збираємо тісто і залишаємо його в холодильнику відпочити. Розкачуємо корж, ріжемо смужками і печемо дуже смачне печиво до пива.