Якщо ваш сніданок або вечеря не обходиться без чогось смачненького, рекомендуємо вам ознайомитися з рецептами з житнього борошна.
Млинці з житнього борошна
Інгредієнти: яйце відбірне (вищої категорії) – 1 шт.; сода – 05 ч. ложки; житнє борошно – 275 г; пісне масло – 85 м; молоко незбиране – 285 мл; сіль; лимонна кислота – маленька щіпка; цукор – 75 р. Приготування Додайте до житнього борошна лимонну кислоту, цукровий пісок і соду. Потім влийте половину необхідної кількості молока і ретельно вимішуйте тісто до повного зникнення грудочок. Додайте решту молока і ще раз добре перемішайте. Розбийте в тісто яйце і додайте рослинне масло при постійному помішуванні. Тісто має вийти досить густим, після чого залиште настоюватися десь на чверть години. Після цього випікаємо млинці на сковорідці з добре прогрітим рослинним маслом, виставивши середній вогонь, близько 2 хвилин з кожної зі сторін.
Закваска для квасу житнього борошна
Інгредієнти: вода – 175 мл; цукор – 165 г; житнє борошно – 10 ст. ложок. Приготування Всипте 4 столові ложки борошна 100 мл тільки закип'ятила води і розмішайте до придбання масою консистенції, що нагадує сметану. Додайте ще чайну ложку цукру, гарненько розмішайте, накрийте злегка вологою марлею і залиште постояти в якомусь теплому місці на добу. Потім додаємо 2 столові ложки борошна і доливаємо трохи води. Закваска залишається бродити ще на добу. Процедуру повторюємо і в третій раз, стежачи, щоб маса була досить рідкою. Зазвичай на третій день закваска має кислуватий запах, що нагадує про житньому хлібі. Засипаємо те ж кількість борошна в четвертий раз, наполягаємо добу – і тепер такі оригінальні домашні дріжджі можна використовувати.
Рецепт хвірток з житнього борошна з картоплею
На відміну від звичайного печива із житнього борошна, вони дуже швидко насичують, не залишаючи відчуття тяжкості в шлунку.
Інгредієнти: яйце (вищої категорії) – 1 шт.; сметана жирна – 135 г; житнє борошно – 565 р; вершкове масло – 45 г; молоко незбиране 32% – 130 мл; сіль – 10 г; картопля – 6 шт. Приготування Почистіть і відваріть картоплю, а потім перетворіть її в пюре за допомогою товкачика. Додайте розм'якшене вершкове масло і яйце, яке попередньо трохи збивають міксером, посоліть, перемішайте і відставте в сторону до повного охолодження. В окремій ємності влийте в молоко сметану, посоліть за смаком і поступово додайте молочно-сметанную суміш просіяне борошно до отримання еластичного і пружного тіста. Оберніть його плівкою і залиште в спокої приблизно на півгодини.
Скачайте з тіста «ковбаску» середньої величини і відріжте від неї маленькі шматочки, розміром не перевищують середній волоський горіх. На посипаному борошном столі за допомогою качалки розкачайте їх у коржі товщиною близько 2 см. На середину кожного коржика покладіть залишилася картопляну начинку (по 2 столові ложки), з обох сторін загорніть краї строго до середини і защипайте. Заключний етап створення цієї випічки з житнього борошна – приміщення в духовку на деко, добре змащений маслом. Запікають хвіртки близько 20 хвилин при температурі близько 200 градусів, а потім подають до столу, змочивши гарячим молоком.