Ми сьогодні проведемо лікнеп для початківців домогосподарок і розповімо, які види супів бувають, та коротко опишемо, що являє собою кожний підвид. Спираючись на викладену інформацію, ви зможете визначитися для себе, які страви ви хочете приготувати, а від якихось рецептів відмовитеся і станете краще орієнтуватися у розділах кулінарних книг або на тематичних сайтах.
Види супів та їх приготування
Всі супи можна розділити на дві категорії: гарячі і холодні.
Серед широкого світового асортименту
холодних супів у нас користується популярністю тільки окрошка, борщ або холодник і то часто в літній час. Але в інших кухнях світу можна зустріти різні холодні супи на овочевому або фруктовому відварі, а також страви на основі молока або молочних продуктів. Найчастіше такі страви доповнюються льодом.
Гарячі супи в нашому меню можна зустріти набагато частіше. Їх можна розділити на три основні підгрупи: прозорі та заправні, а також супи-пюре. Основою прозорого супу, як правило, є будь-насичений бульйон з мінімальною кількістю додаткових компонентів. Найчастіше бульйон просто доповнюють грінками або випічкою при подачі і дуже рідко вводять до складу страви при варінні крупу або який-небудь овоч.
Найбільша категорія, що включає в себе безліч різних підвидів і варіацій перших страв, – це заправні супи. Борщі і щі, розсольники і солянки, овочеві страви і з додаванням макаронних виробів, круп'яні і бобові – і це ще неповний список всіх підвидів заправних страв.
Які є види гарячих заправних супів?
Заправні супи можна умовно розділити на класичні, загущені, обжарювальні і комбіновані. Для приготування традиційного (класичного) заправного супу спочатку готується бульйон, який по готовності заправляється іншими передбаченими компонентами. Обжарочный же варіант супу передбачає попередню обжарку складових до напівготовності або готовності з наступним заливанням їх водою або бульйоном і недовгим томлінням. Загущені супи готують у нас набагато рідше і є стравами «на любителя». Яскравим прикладом такого страви є класичний борщ або щі, які для густоти додається манна крупа і борошно.
Комбінований суп являє собою страву, приготовлене з компонентів, доведених до готовності поодинці з подальшою заправкою в каструлі перед подачею. Готуються такі найчастіше в далекосхідної кухні.
Які є види крем-супів?
Суп-пюре за своєю суттю можна зробити з будь-якого гарячого супу, зробивши його більш густим і подрібнивши по готовності блендером. А ось крем-суп – страва більш вишукане і готується найчастіше не на бульйоні, а з додаванням вершків і на основі полегшеного варіанту соусу бешамель.
Найбільш популярні види крем-супів: курячий, грибний, овочевий і рибний. Кожен підвид має сотні варіантів і комбінацій вхідних в нього компонентів.
Прості види солодких супів
Крім інших видів перших страв слід виділити і
солодкі супи . Найпростіші з них: молочні, фруктові і хлібні. В нашій кухні найчастіше готують молочні з додаванням крупи і макаронних виробів. Хлібні солодкі супи характерні для північноєвропейського меню і складаються з розмочених у воді сухариків, доповнених медом, протушенными в сиропі фруктами та солодкими вершками. Фруктові супи готують на основі соку з фруктів і ягід або сиропу з додаванням шматочків фруктів, ягід і сухариків.