Ароматною, стиглої і соковитою динею, безумовно, набагато приємніше насолоджуватися у свіжому вигляді. Як правило, така з'їдається вся без залишку і думки про її переробки навіть не виникають. А ось якщо плід попався незрілий або несолодкий, або просто ви зібрали багатий урожай з динь на своїй ділянці, то їх можна використовувати для приготування різних десертів і заготовок.
Що ж можна приготувати з несолодкої або недозрілої дині? Найкраще такий плід підійде для приготування з нього варення або цукатів . А ось для пюре або соку краще все ж використовувати диньку стиглу і ароматну.
Далі ми запропонуємо кілька варіацій рецептів заготовок і десертів з дині, якими ви можете скористатися по потребі.
Як приготувати варення з дині?
Інгредієнти: свіжа диня – 995 г; цукор – 715 г; лимонна кислота – 15 р. Приготування Для варення можна взяти будь-яку диню, відокремити м'якоть від кірок і нарізати дрібно. Покладемо скибочки фрукта в посудину для варіння варення, пересипаючи шари цукровим піском, змішаним з лимонною кислотою, і залишаємо на кілька годин при кімнатних умовах.
Диню з цукром тепер уже в соку ставимо на плиту і при безперервному помішуванні прогріваємо до розчинення всіх цукрових кристалів і далі при періодичному помішуванні до кипіння. Відставляємо після цього ємність із заготівлею з плити і даємо охолонути. Далі ще раз доводимо масу до кипіння, проварюємо її на цей раз сім хвилин і знову охолодити. Після третього циклу прогрівання і проварювання варення протягом семи хвилин розливаємо ласощі по стерильним скляним баночках, укупориваем їх герметично, перевертаємо догори дном і закутуємо грунтовно для самостерилизации і повільного остигання.
Якщо диня, взята для варення, зайво соковита і виділила в процесі розстойки занадто багато рідини, деяке її кількість можна злити перед варінням ласощі і використовувати для приготування желе.
Як приготувати сік з дині?
Динний сік неймовірно корисний і володіє масою цінних властивостей. Його включають в дієтичне харчування при схудненні, а також рекомендують для вживання при різного роду захворюваннях нирок і печінки, для зміцнення серцевого м'яза і очищення організму від токсинів і шлаків.
Для приготування соку використовується динна м'якоть разом з шкіркою. В останній присутні корисні ефірні масла, які в ласощах будуть абсолютно не зайвими. Диню необхідно добре вимити, краще з милом, яке згодом ретельно змити. Потім плід розрізають навпіл, видаляють насіння, а м'якоть розрізають на скибочки, які пропускають через соковижималку.
Пити динний сік потрібно відразу ж після приготування або ж прокип'ятити його і законсервувати в банках на зиму, додавши за смаком цукровий пісок і лимонний сік.
Як приготувати пюре з дині?
Пюре з дині на відміну від соку готується тільки з м'якоті. Для цього останню відокремлюють від кірок і перетирають за допомогою пластмасової терки або подрібнюють у блендері. Динне пюре чудово поєднується з бананом або грушею. Пропорції в цьому випадку підбираються за смаком та уподобаннями.
Як приготувати пиріг з дині?
Інгредієнти: свіжа диня (м'якоть) – 650 г; яйця добірні – 6 шт. борошно пшеничне просеянная – 280 м; цукор – 110 г; сіль – щіпка; сода харчова, погашена оцтом – 10 г; масло вершкове для змащування форми – 1 скибочка. Приготування Готується пиріг з дині просто і швидко. Достатньо лише збити гарненько міксером на високих обертах відбірні яйця з цукром, змішати масу з просіяного борошном і погашеної содою і залити отриманим тестом укладені на дно промасленим форми шматочки м'якоті дині. Далі необхідно довірити приготування пирога духовці, яку попередньо прогріти до 215 градусів. Через тридцять-сорок хвилин смачний і рум'яний динний пиріг буде готовий. Перш ніж розрізати його на порції і витягувати з форми, необхідно дати ласощів повністю охолонути.