Всім відомі цілющі властивості глоду , які вже давно використовують фармацевтичні компанії, виробляючи з плодів затребувані і дієві лікарські препарати. Неабияку цінність також мають і домашні заготовки з привабливих яскраво-червоних ягід.
Що ж можна приготувати з глоду на зиму, і як це зробити правильно, зберігши максимум корисних і цілющих властивостей ягід? Саме про це ми і розповімо далі, і запропонуємо кілька кращих простих рецептів.
Компот з глоду на зиму – простий рецепт приготування
Інгредієнти: Розрахунок на одну банку об'ємом 3 л:
глід свіжий – 400 г; очищена вода – 2 л; пісок цукровий – 240 г; кислота лимонна – 1 середня щіпка. Приготування Заготовити компот з глоду надзвичайно просто. Головне вибрати стиглі, насиченого червоного кольору плоди, без будь-яких вад і пошкоджень. Споліскуємо їх під проточною водою, видаляємо плодоніжки і даємо трохи обсохнути. Тепер викладаємо глід в сухі і стерилізовані банки і заливаємо підігрітою до кипіння водою очищеною. Прикриваємо судини стерильними кришками і залишаємо хвилин на двадцять п'ять.
Після закінчення відведеного часу воду зливаємо, додаємо в неї щіпку лимонної кислоти і знову даємо закипіти. У банку при цьому додаємо необхідну кількість цукрового піску. Заливаємо заготовки киплячій підкисленою водою, укупориваем герметично, перевертаємо дном до верху і грунтовно закутуємо теплою ковдрою або пледом для повільного остигання і природної самостерилизации.
При бажанні плоди глоду можна доповнити яблуками, чорноплідної горобини або іншими корисними ягодами, тим самим урізноманітнивши смак заготовки.
Як заготовити варення з глоду на зиму?
Інгредієнти: глід (очищений) – 995 г; пісок цукровий – 995 г; лимонна кислота – 1 середня щіпка. Приготування Також як і для компоту, для заготівлі варення необхідно вибрати самі стиглі та якісні плоди глоду, промити і обсушити. Тепер позбавляємо кожну ягоду від плодоніжок і чашолистків, розрізаємо на дві частини і выскабливаем кісточки. М'якоть викладаємо в посудину, що підходить для варіння в ній варення, і пересипаємо цукровим піском. Вага останнього і вже очищених плодів глоду повинен бути приблизно однаковим. Даємо заготівлі час настоятися при кімнатних умовах і половинкам глоду виділити сік.
Маємо посудину на плиті і прогріваємо вміст при частому перемішуванні до розчинення всіх цукрових кристалів і кипіння ласощі. Через п'ять хвилин вимикаємо вогонь і залишаємо глід в сиропі остигати.
Знову прогріваємо основу варення до кипіння, варимо хвилин п'ять і остуджуємо, залишивши на плиті. Після цього кип'ятимо ласощі в останній раз, доповнюємо на даному етапі його лимонною кислотою, розмішуємо, щоб всі кристали повністю розчинилися і розливаємо по сухим і стерильним скляним баночках. Після того, як судини повільно охолонуть в перевернутому догори дном вигляді під теплою ковдрою, відправляємо їх на зберігання до інших заготівлях в комору.
Як засушити глід на зиму?
Якщо немає часу для заготовки з глоду компоту або варення, то збережіть цінні плоди на зиму шляхом заморожування або сушіння. З заморожуванням питань виникнути не повинно. А от щоб правильно висушити глід, необхідно знати деякі тонкощі.
Вимиті і обсушені плоди глоду при наявності такої можливості і сприятливих погодних умов можна висушити під прямими сонячними променями, розстеливши на тканинному відрозі в один шар. А в умовах квартири або при похмурій і холодній погоді краще скористатися для цієї мети духовкою або електросушилкою. Температура в процесі сушіння повинна бути на рівні шістдесяти градусів.
Час від часу перевіряємо готовність сушеного глоду, стиснувши кілька плодів в долоні. Якщо вони склеюються, значить продовжуємо сушку і далі. Решта екземпляри на долоні окремо будуть свідчити про правильної ступеня готовності. Тепер необхідно помістити заготівлю тканинний або паперовий мішечок і помістити його в сухе і захищене від сторонніх запахів місце.