У сезон овочів потрібно намагатися якомога частіше і більше вживати їх в їжу, щоб запастися вітамінами і мікроелементами, підтримати імунітет. Також багато намагаються заготовити овочі на зиму, щоб в холодну пору гора урізноманітнити меню.
Один з найбільш корисних овочів, популярний на півдні - баклажан. Цей овоч містить рекордну кількість магнію і заліза, тому його особливо рекомендують включати в раціон тим, хто страждає від анемії. Дуже смачні баклажани в томаті – це традиційне поєднання, причому з'єднання з помідорів з ними можна приготувати близько десятки страв. Наведемо деякі варіанти.
Смачне поєднання Інгредієнти: ріпчасті цибулини середнього розміру – 10 шт.; невелика морквина, темно-помаранчева – 10 шт.; баклажани великі без пошкоджень на шкірці – 10 шт.; помідори стиглі, круглі, соковиті – 5 кг; сіль – 1 ст. ложка; спеції за смаком – 1/2 ч. ложки; олія рослинна холодного віджиму нерафінована – 05 л; часник – 1 велика головка. Приготування Знімемо з цибулин лушпиння, почистимо морквину і нашинкуем їх дрібними кубиками. Баклажани зазвичай трохи гірчать, якщо їх приготувати неправильно, тому наріжемо їх невеликими скибочками, пересипаємо в глибоку миску або велику каструлю і заллємо солоною водою. Кількість солі при цьому абсолютно неважливо – просто киньте жменю солі у воду і залиште на півгодини-годину. За цей час томати пропускаємо через м'ясорубку, або протираємо на тертці, або пюрируем блендером – нам потрібна томатна пульпа. Після цього промиваємо баклажанові кубики і приступаємо до приготування. В половині олії обсмажуємо цибулю з морквою, коли овочі стануть м'якими, додаємо томат, сіль і спеції. У другій частині масла пасеруємо баклажани до напівпрозорості. Смажені баклажани в томаті – це дуже смачно. З'єднуємо шматочки синіх з підливою, додаємо часник і тушкуємо під кришкою на повільному вогні хвилин 10. Якщо кількість часнику збільшити і додати пару ложок оцту, вийдуть баклажани в томаті гострі. Звичайно, такі баклажани з помідорами і часником краще заготовити на зиму – розкладаємо в прогріті, чисто вимиті баночки нашу закуску, стерилізуємо протягом 15-20 хвилин і закатуємо.
Ікра з баклажанів Можна по-різному приготувати баклажани в томаті на зиму, кращі рецепти все ж ми підглядає в кулінарних зошитах наших мам і бабусь. Червона баклажанна ікра – це дуже смачно, корисно і просто.
Інгредієнти: баклажани – 5 кг; червоний лук (ялтинський) – 3 кг; олія нерафінована соняшникова – 1 склянка; стиглі томати, можна рожеві – 3 кг; сіль без добавок, йодована – за смаком; суміш спецій «Для гриля і барбекю» або подібна – 1 ч. ложка. Приготування Щоб приготувати цю страву, спечемо баклажани з томатами в духовці, потім з томатів знімемо шкірку і дрібно їх нашинкуем, баклажани очистимо від щільної жорсткої шкірки, а м'якоть кладемо під прес на пару годин, потім посечем ножем в кашку. В прогрітому олії спассеруем до напівпрозорості дрібно нашатковану цибулю, додати баклажани і помідори, заправити сіллю і спеціями. Тушкуємо, помішуючи, приблизно чверть години і можна закочувати. Укладаємо ікру в стерилізовані баночки і відразу закриваємо. Даємо охолонути під покривалом, потім переносимо в підвал. Як бачите, приготувати баклажани в томаті просто, рецепт під силу навіть початківцям кулінарам.
Додамо перець Дуже смачно виходять баклажани з перцем в томаті. Можна просто додати в попередній рецепт кілька печених перців, а можна приготувати інакше.
Інгредієнти: солодкі червоні перці або гогошари – 2 кг; баклажани (краще білі) – 3 кг; морква середнього розміру помаранчева – 1 кг; ріпчасті цибулини довгасті – 2 кг; олія холодного віджиму нерафінована – 1 склянка; томати невеликі, соковиті – 2 кг; сіль – 2 ч. ложки з гіркою; спеції і приправи – за смаком. Приготування Цибулю і моркву чистимо, потім дрібно шаткуємо. Ріжемо кубиками баклажани і замочуємо в солоній воді. Перець очищаємо від насіння і перегородок, томати бланшируем і знімаємо шкірку. Ріжемо перець і помідори шматочками, як баклажани. Тушкуємо все разом в розігрітій олії до готовності, періодично помішуючи, в кінці солимо й додаємо спеції.