Сало здавна є одним з найбільш популярних і улюблених продуктів у нашому меню. Воно не тільки дуже ситна, але і насичене вітамінами A, F, D, E, жирними кислотами насиченого і ненасиченого ряду і іншими мікроелементами. Регулярне вживання продукту дає змогу стимулювати мозкову активність, покращити кровообіг, вивести зайвий холестерин і нормалізувати роботу нирок і серця.
Сало, копчене рідким димом
Далеко не у всіх є можливість коптити сало так, як це виходило у наших предків. Адже для цього потрібне спеціальне приміщення, обладнання, та і вправність. Але цей рецепт копченого сала цілком виявиться вам під силу завдяки особливому компоненту – рідкого диму, що містить в собі справжні аромати багаття.
Інгредієнти: цибулиння – 2 жмені; сіль – 6 ст. ложок; сало – 700 г; вода – 1 л; пекучий червоний перець, базилік, коріандр – за смаком; рідкий дим – 5-6 ст. ложок. Приготування Спочатку робимо розсіл. Для його отримання кип'ятимо воду і очікуємо її остигання. Після охолодження розчиняємо в ній сіль і рідкий дим, все ретельно перемішуємо. Відразу ж засинаємо і спеції і розмішуємо ще раз. Промиваємо цибульне лушпиння і кладемо її в отриманий розсіл.
Потім поміщаємо шматок сала в каструлю великого обсягу, заливаємо розсолом, ставимо на вогонь і чекаємо закипання. Після цього варимо сало ще 40-45 хвилин на невеликому вогні. В кінці витягуємо остигле сало, натираємо його перцем і натертим з допомогою дрібної терки часником, замотуємо в серветки і сушимо в затемненому місці на протязі. Напевно навіть досвідчених кулінарів цікавить питання, як зберігати копчене сало в домашніх умовах. Для цих цілей знавці рекомендують морозилку – це додасть продукту соковитість і особливий аромат.
Копчене сало в коптильні гарячого копчення
Якщо у вас є власний двір, можна зробити копчене сало більш старовинним способом – на вугіллі. Особливу пікантність смаку додасть аромат справжнього вогнища.
Інгредієнти: чорний перець і сіль – за смаком; коріандр , аніс, базилік – по 2 г; сало – 500 р. Приготування Для копчення використовують тріски вільхи, що виділяють при згорянні речовини з приємним запахом. Перед розпалюванням багаття замочуємо на годину. Якщо ви до цього мали слабке уявлення про те, як приготувати копчене сало в домашніх умовах, врахуйте, що основний інгредієнт спочатку не повинен бути солоним. Нарізаємо великими кубиками сало, не видаляючи шкірку, і рясно натираємо сумішшю меленого перцю і солі.
Розводимо багаття за допомогою звичайних дров, обов'язково обклавши його цеглою для збереження спека. Вогонь повинен практично прогоріти, щоб залишилися лише тліючі головешки. На дно коптильні висипаємо тріски, розподіливши їх по дну шаром висотою 1-2 див. Ґрати встановлюємо мінімум на 5 см вище рівня трісок. Сало поміщаємо на решітку так, щоб шматки не стикалися між собою. Коптильню закриваємо кришкою і відправляємо на тліюче багаття на півгодини. Потім прибираємо коптильню з вугілля, знімаємо кришку і залишаємо сало постояти пару хвилин. Повертаємо коптильню у відкритому вигляді в багаття ще хвилин на 5 поки сало не стане золотисто-бронзового відтінку.
Варено-копчене сало в домашніх умовах
Тим, хто віддає перевагу більш ніжний смак сала гостро-пряного, цей рецепт сподобається. Однак трохи повозитися на кухні доведеться.
Інгредієнти: чорний мелений перець, часник, сіль – за смаком; сало – 15 кг; цибулиння – 1-2 жмені; чорний перець горошком – 5-7 шт.; лавровий лист – 3 шт. Приготування Якщо ви не знаєте, як приготувати копчене сало, спробуйте цей рецепт. Покладіть у воду лавровий лист, цибульне лушпиння і чорний перець у вигляді горошку. Поставте на вогонь, дочекайтеся закипання і покладіть в окріп попередньо вимите сало. Коли вода знову закипить, відварюйте продукт протягом години.
Витягніть сало з каструлі і надріжте його поперек в 3 місцях. Приготуйте суміш з чорного меленого перцю, подрібнених зубчиків часнику і солі, гарненько перемішавши її, і ретельно натріть продукт. Потім поверніть його щільним рулетиком, перев'яжіть щільною ниткою і коптите протягом півгодини на вільхових стружках. Охолоджене сало помістіть в холодильник.