Копчені реберця є шалено смачним делікатесом, який доречний абсолютно на будь-якому столі. Такі ласощі можна приготувати самостійно в домашніх умовах. Причому відсутність коптильні не перепона для цього. Їх можна зробити і в духовці, але в цьому випадку необхідно участь рідкого диму.
Пропонуємо рецепти приготування копчених реберець в коптильні і в духовці. І той, і інший варіант дозволить отримати дуже смачну закуску.
Копчені реберця - рецепт в коптильні
Інгредієнти: свинячі ребра – 18 кг; кам'яна сіль – 110 г; цукровий пісок – 20 г; чорний перець мелений; часник; горілка – 55 мл; вода – 1 л; мелений лавровий лист – 1 щіпка. Приготування Свинячі реберця позбавляємо від плівки і промиваємо під прохолодною проточною водою. Тепер готуємо розсіл. Для цього наливаємо у кухлик або каструльку воду, додаємо сіль і цукор і прогріваємо, помішуючи, до кипіння. Даємо рідини охолонути і заливаємо нею підготовлені свинячі ребра. Маємо ємність з заготівлею у прохолодному місці для просолення на три дні, щодня перевертаючи ребра в розсолі.
По закінченні часу дістаємо реберця з розсолу і підвішуємо на пару годин в провітрюваному місці або в ідеалі на повітрі для просушування. Тепер змішуємо горілку з подрібненим часником, меленим перцем і лавровим листом і натираємо ароматною «п'яної» сумішшю обсохлі ребра. Поміщаємо продукт в пакет або обертаємо харчовою плівкою і ставимо на полицю холодильника на пару днів.
Для копчення свинячих ребер нам знадобиться коптильня гарячого копчення, так як в «холодному» пристрої не вдасться отримати бажаний смак закуски. М'ясо просто висохне у ньому за час тривалого перебування в диму і стане дубовим і не смачним.
Поміщаємо промариновані ребра на решітку коптильні, попередньо насипавши на дно пристрою вологих тирси і встановивши піддон для збору жиру, і коптимо при невисокій температурі протягом трьох-чотирьох годин.
Копчені свинячі реберця в духовці
Інгредієнти: свинячі ребра – 18 кг; кам'яна сіль – 120 г; спеції і прянощі на вибір; чорний перець мелений; часник; рідкий дим – 120 мл Приготування Готуємо свинячі ребра також як і в попередньому рецепті, ополоснувши їх прохолодною водою і позбавивши від мембрани (плівки). Тепер присмачую продукт рідким димом, після чого натираємо його сіллю, видавленим часником, спеціями і прянощами на свій смак. Поміщаємо реберця в пакет і кладемо на полицю холодильника на добу. По закінченні часу маємо продукт на деко і запікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці до повної готовності приблизно протягом години.