У магазинах можна купити, мабуть, будь-які готові копченості. А ще можна приготувати їх самостійно. Рецепти приготування копченого м'яса чекають вас нижче.
Копчене м'ясо в коптильні гарячого копчення
Інгредієнти: гірчичні зерна – 2 ст. ложки; окіст свинячий – 3 кг; кленовий сироп – 120 мл; сіль – 280 м; віскі – 80 мл; перець чорний мелений. Приготування Спочатку свинячий окіст потрібно замаринувати. Для маринаду до золотистого кольору обсмажуємо на сухій сковороді гірчичні зерна. Тиснемо їх товкачем, але не дуже дрібно. Додаємо сіль, чорний мелений перець, кленовий сироп і віскі. Просочуємо маринадом підготовлене м'ясо. Поміщаємо його в пакет, видавлюємо повітря, щільно зав'язуємо і ставимо в холод на 3 доби. При цьому м'ясо в пакеті потрібно іноді перевертати. Після цього м'ясо з маринаду витягаємо і розрізаємо навпіл. Очищаємо м'ясні шматочки від зерен гірчиці і поміщаємо на решітку в коптильню або підвішуємо на гачки, щоб вони не стикалися один з одним. Для копчення може знадобитися від півгодини до 2 годин. Час залежить від типу коптильні. На її дно укладаємо тирсу, краще щоб вони були від фруктових дерев. Важливо, що в процесі копчення паливо має тліти, але ніяк не горіти, щоб готовий продукт не гірчив.
Копчене м'ясо холодним способом у домашніх умовах – рецепт
Інгредієнти: окіст свинини – 3 кг; цукор – 50 г; сіль поварена – 900 г; подрібнений лавровий лист – 1 ч. ложка; чорний мелений перець. Приготування Спочатку готуємо суміш для засолювання. Для цього змішуємо з сіллю, лавровим листом, перцем і 40 г цукру. Промитий і обсушенный окіст гарненько натираємо отриманою сумішшю. Тепер у каструлю насипати шар товщиною 1 см солоної суміші. Зверху кладемо окіст, обсипаємо зверху залишилася сумішшю, зверху накриваємо кришкою і встановлюємо вантаж. Витримуємо м'ясо в такому вигляді близько 10 днів. Після цього приступаємо до наступного етапу. Для цього готуємо розсіл. У 3 літрах кип'яченої води розводимо 10 г цукру, додаємо 400 г солі і спеції за смаком. Кип'ятимо близько 5 хвилин. В охолоджений розсіл опускаємо свинину і ставимо в темне прохолодне місце на 20 днів. При цьому кожні 3 дні м'ясо в розсолі потрібно перевертати. Після закінчення часу м'ясо підвішуємо на гак у сухому прохолодній кімнаті і залишаємо на 4 дні. Після цього загорнути м'ясо кількома шарами марлі і кладемо в коптильню. При температурі 20-25 градусів процес копчення продовжуємо від 2 до 4 діб.
Рецепт копченого м'яса
Інгредієнти: яловичина – 10 кг; сіль – 350 г; селітра – 5 м (не обов'язковий компонент). Приготування М'ясо миємо, ріжемо шматочками середнього розміру, кладемо в окріп і даємо закипіти. Виймаємо з води, обсушуємо, натираємо сумішшю селітри і солі. Покласти в ємність і близько 12 годин витримуємо в теплі. Потім виймаємо, загортаємо кожен шматочок у папір і холодним способом коптимо близько 5 днів.
Рецепт копченого м'яса в коптильні
Інгредієнти: м'ясо – 2 кг; цукор – 1 ч. ложка; сіль – 50 г; розмарин сушений – щіпка; часник – 3 зубчики; оцет яблучний – 60 мл; мелений чорний перець – 1/2 ч. ложки; мускатний горіх мелений – щіпка. Приготування М'ясо нарізаємо шматочками, натираємо спеціями,
сіллю і на 3 діб прибираємо в холод. Потім обтираем м'ясо від вологи й обсушуємо. Процес маринування можна прискорити за допомогою вакуумних пакетів. Якщо м'ясо помістити в них, то час маринування скоротиться до 12 годин. Воду в каструлі доводимо майже до кипіння, але кипіти їй не даємо, витримуючи на невеликому вогні. В такий ось воді проварюємо м'ясні шматочки близько 40 хвилин, а потім витягаємо і обсушуємо. Тепер вже приступаємо безпосередньо до копчення. Для цього шматки м'яса розміщуємо в коптильні гарячого копчення, включаємо її і залишаємо на годину. Після копчення витримуємо ще добу м'ясо в холодильнику. Тепер варено-копчене м'ясо в домашніх умовах повністю готовий і його можна подати до столу.