Холодні супи відомі всім і улюблені багатьма, а особливу популярність такі рецепти знаходять звичайно в літню пору. Освіжаючий холодник обов'язково припаде до душі всім гостям і близьким.
Холодник з буряка на кефірі і воді – рецепт
У цьому рецепті холодника все піде у справа: буряки та гичка теж (але, якщо листя ще свіжі, тобто молоденькі).
Інгредієнти: молода буряк з бадиллям – 2 шт.; яйця відварені круто – 2 шт.; цибуля – 25 г; вода – 950 мл; оцет 6% – 35 г; цукор; сметана – 45 г; огірки свіжі – 2 шт.; зелений лук, улюблена зелень; сіль, змелений перець, лаврове листя. Приготування Буряк відокремте від листя, все добре промийте. Коренеплід потрібно очистити і нарізати маленькій соломкою. Поставте На вогонь каструлю з водою, дайте закипіти, соліть, поперчіть, додайте лаврушку, цибулину цілком. Коли бульйон закипить, цибулю, дістаньте, відправте туди буряк, варіть 15 хвилин.
Ретельно помиту бадилля крупно поріжте і закладайте до буряка. Додайте цукор і оцет, варіть ще хвилину і прибирайте з вогню, охолоджують при кімнатній температурі.
Огірки і цибулю дрібненько наріжте, додайте їх у вже захололий суп. Відправте в холод на кілька годин. Подавайте зі сметаною, яйцем і зеленню. Щоб блюдо вийшло більш ситним, його можна зварити на наваристому бульйоні або додати трохи картоплі.
Як приготувати смачний холодник з буряка на кефірі і воді з ковбасою?
Інгредієнти: кефір – 950 мл; вода – 650 мл; сметана 25 % – 55 г; буряк невеликого розміру – 3 шт.; докторська ковбаса – 145 г; курячі яйця– 4 шт.; цибуля – 25 г; зелена цибуля, петрушка і кріп; огірки – 175 г; картопля – 2 шт.; лимонна кислота; велика сіль. Приготування Спершу займіться буряком. Її можна відварити в каструлі або в СВЧ. Хоча самий смачний холодник виходить з буряком, запеченої в духовці. Для цього промийте овоч, загорніть у фольгу і відправте на 50 хвилин у гарячу духовку на деко налити 250 мл води.
Поки буряк запікається, відваріть і потім очистіть картоплю і яйця.
Як тільки буряк приготується охолодіть її і очистіть від жорсткої непривабливою шкірки, пропустити її через саму крупну тертку або подрібніть дрібненькими кубиками. Змішайте все в зручній ємності з кефіром і водою і відправте в холод на годину настоюватися.
Тим часом наріжте остиглі, очищені яйця, картоплю, ковбасу і дрібно порубаєте очищену цибулину, зелені пір'я цибулі, петрушку і кріп.
Надішліть всю зелену нарізку в ємність з буряком, кефіром і водою, приправити сіллю і лимонкою і знову відправте на полицю холодильника настоятися пару годин.
Холодник з маринованої буряків на воді
Прекрасний варіант, коли їсти немає часу чекати, поки приготується головний інгредієнт страви – буряк.
Інгредієнти: буряк маринована – 650 г; редис – 5-6 шт.; яйце велике (добірне) – 1 шт.; помідор (з тонкою шкіркою) – 2 шт.; цибуля зелена – 8 пір'я; огірок – 2 шт.; вода – 975 мл; сіль, сметана, зелень. Приготування Маринований буряк тоненько нашаткуйте. Помідори обдайте окропом і зніміть шкірку, протріть їх через сито або подрібніть блендером. Буряк і пюре розведіть 200 мл води, відправте в каструлю і тушкуйте 25 хвилин на слабкому вогні, періодично додаючи решту воду. Потім додайте вогонь, доведіть до кипіння, зніміть з плити і почекайте поки страва охолоне.
Огірки, зелень і редиску дрібненько порубаєте і закладайте в холодний суп, присолите. Яйця відваріть яйця, жовтки розітріть зі сметаною до максимально однорідного стану, подавайте окремо в соуснику.