Ніжні молоді листочки щавлю (його на півдні називають кваском) з'являються у продажу ранньою весною. І, якщо регулярно включати це рослина в раціон, за літо можна запастися вітаміном С. Однак хочеться зберегти вітаміни у максимальному обсязі, так що краще всього готувати холодник з щавлю. Чимось це блюдо схоже на окрошку, однак принцип приготування дещо інший, а приємний кислуватий смак допоможе впоратися зі спекою. Розповімо, як приготувати холодник з щавлю.
Варіант простий Щоб зібрати самий нехитрий смачний холодник з щавлю, потрібно зовсім небагато часу і доступні, недорогі продукти.
Інгредієнти: куряче яйце – 4-5 шт.; огірки грунтові дрібні – 4 шт.; молодий щавель – 200 г; курячий або яловичий бульйон нежирний – 2 л; пір'я цибулі зеленого (зелені частини) – 1 маленький пучок; кріп, петрушка, базилік, м'ята – по 2-3 гілочки; домашня сметана (або магазинна не менше 25% жирності) – 1 стакан. Приготування Відварюємо круто яйця, кладемо їх у холодну воду на чверть години, знімаємо шкаралупу. Отделаем і нарізаємо великими кубиками або невеликою соломкою білок, перекладаємо в миску. Жовток тремо на тертці, змішуємо зі сметаною і доводимо заправку до однорідності. До нарізання білку відправляємо очищені від шкірки і таким же чином нарізані огірочки, добре промиту і дрібно нашатковану зелень. Все перемішуємо – це начинка нашого холодника. Щавель миємо й ріжемо тонкими довгими стрічками, опускаємо в киплячий бульйон і через хвилину вимикаємо вогонь. Даємо охолонути. В супові чашки або глибокі тарілки розкладаємо начинку, додаємо заправку і заливаємо щавлевим відваром. Холодник з щавлю готовий рецепт, як бачите, дуже простий і недорогий.
Холодник з кефіром Кислуватий смак щавлю відмінно поєднується зі смаком кисломолочних продуктів, наприклад, сметани, йогурту або кефіру. Цілком привабливий варіант легкого вечері – холодник з щавлю на кефірі.
Інгредієнти: нежирний (1%) кефір – 1 л; редис червоний, дрібний – 1 невеликий пучок; відварна куряча грудка – 200 г; бульйон у якому варилася грудка – 2 склянки; свіжі огірки сорту – 3 шт.; яйце куряче велике – 4 шт.; щавель – 2 великих пучка; сіль – 1 ч. ложка; зелень будь – яка- за смаком. Приготування Редиску і огірки треба ретельно вимити і зрізати шкірку, так як молоді овочі і коренеплоди часто накопичують шкідливим речовини саме в шкірці. Нарізаємо кубиками і перекладаємо в миску. Туди ж кладемо подрібнене м'ясо і дрібно нашатковану зелень. Варені яйця чистимо, білок ріжемо й додаємо в миску, а жовтки розтираємо з сіллю. Нагріваємо бульйон і опускаємо в нього на 3 хвилини нарізаний щавель (не забуваємо добре промити його). Коли відвар охолоне, вливаємо в нього кефір, додаємо жовток. Заливаємо нарізані продукти і даємо холоднику настоятися близько півгодини. Подаємо з грінками або часниковими грінками.
Червоний холодник Найбільш традиційним вважається холодник з щавлю і буряків, рецепт класичний, нескладний і теж дуже доступний.
Інгредієнти: відварений буряк невелика довгаста – 2 шт.; куряче яйце 1 сорту – 4-6 шт.; грунтові огірки без пухирців – 4 шт.; бульйон м'ясний міцний – 1 л; сметана не менше 25% жирності – 150 г; щавель – 2 великі жмені; зелень будь-яка (кріп, базилік, м'ята, петрушка, кінза, цибуля) – за смаком. Приготування Буряк, зварені круто яйця і огірки нарізаємо кубиками однакового розміру, змішуємо з дрібно нарубаною зеленню, сметаною. Ошпарюємо щавель киплячим бульйоном і остуджуємо. Перемішуємо й подаємо.
Щоб приготувати білоруський холодник з щавлю, додаємо відварену картоплю – по 1 бульбі на людину. Як бачите, приготувати холодник з буряка і щавлю просто. Обов'язково порадуйте себе корисним і смачним блюдом.