Вернуться назад Распечатать

Холодник з щавлю

Холодник з щавлю
Ніжні молоді листочки щавлю (його на півдні називають кваском) з'являються у продажу ранньою весною. І, якщо регулярно включати це рослина в раціон, за літо можна запастися вітаміном С. Однак хочеться зберегти вітаміни у максимальному обсязі, так що краще всього готувати холодник з щавлю. Чимось це блюдо схоже на окрошку, однак принцип приготування дещо інший, а приємний кислуватий смак допоможе впоратися зі спекою. Розповімо, як приготувати холодник з щавлю.
Варіант простий
Щоб зібрати самий нехитрий смачний холодник з щавлю, потрібно зовсім небагато часу і доступні, недорогі продукти.
Інгредієнти:

  • куряче яйце – 4-5 шт.;

  • огірки грунтові дрібні – 4 шт.;

  • молодий щавель – 200 г;

  • курячий або яловичий бульйон нежирний – 2 л;

  • пір'я цибулі зеленого (зелені частини) – 1 маленький пучок;

  • кріп, петрушка, базилік, м'ята – по 2-3 гілочки;

  • домашня сметана (або магазинна не менше 25% жирності) – 1 стакан.


  • Приготування
    Відварюємо круто яйця, кладемо їх у холодну воду на чверть години, знімаємо шкаралупу. Отделаем і нарізаємо великими кубиками або невеликою соломкою білок, перекладаємо в миску. Жовток тремо на тертці, змішуємо зі сметаною і доводимо заправку до однорідності. До нарізання білку відправляємо очищені від шкірки і таким же чином нарізані огірочки, добре промиту і дрібно нашатковану зелень. Все перемішуємо – це начинка нашого холодника. Щавель миємо й ріжемо тонкими довгими стрічками, опускаємо в киплячий бульйон і через хвилину вимикаємо вогонь. Даємо охолонути. В супові чашки або глибокі тарілки розкладаємо начинку, додаємо заправку і заливаємо щавлевим відваром. Холодник з щавлю готовий рецепт, як бачите, дуже простий і недорогий.
    Холодник з кефіром
    Кислуватий смак щавлю відмінно поєднується зі смаком кисломолочних продуктів, наприклад, сметани, йогурту або кефіру. Цілком привабливий варіант легкого вечері – холодник з щавлю на кефірі.
    Інгредієнти:

  • нежирний (1%) кефір – 1 л;

  • редис червоний, дрібний – 1 невеликий пучок;

  • відварна куряча грудка – 200 г;

  • бульйон у якому варилася грудка – 2 склянки;

  • свіжі огірки сорту – 3 шт.;

  • яйце куряче велике – 4 шт.;

  • щавель – 2 великих пучка;

  • сіль – 1 ч. ложка;

  • зелень будь – яка- за смаком.


  • Приготування
    Редиску і огірки треба ретельно вимити і зрізати шкірку, так як молоді овочі і коренеплоди часто накопичують шкідливим речовини саме в шкірці. Нарізаємо кубиками і перекладаємо в миску. Туди ж кладемо подрібнене м'ясо і дрібно нашатковану зелень. Варені яйця чистимо, білок ріжемо й додаємо в миску, а жовтки розтираємо з сіллю. Нагріваємо бульйон і опускаємо в нього на 3 хвилини нарізаний щавель (не забуваємо добре промити його). Коли відвар охолоне, вливаємо в нього кефір, додаємо жовток. Заливаємо нарізані продукти і даємо холоднику настоятися близько півгодини. Подаємо з грінками або часниковими грінками.
    Червоний холодник
    Найбільш традиційним вважається холодник з щавлю і буряків, рецепт класичний, нескладний і теж дуже доступний.
    Інгредієнти:

  • відварений буряк невелика довгаста – 2 шт.;

  • куряче яйце 1 сорту – 4-6 шт.;

  • грунтові огірки без пухирців – 4 шт.;

  • бульйон м'ясний міцний – 1 л;

  • сметана не менше 25% жирності – 150 г;

  • щавель – 2 великі жмені;
  • Холодник з щавлю

  • зелень будь-яка (кріп, базилік, м'ята, петрушка, кінза, цибуля) – за смаком.


  • Приготування
    Буряк, зварені круто яйця і огірки нарізаємо кубиками однакового розміру, змішуємо з дрібно нарубаною зеленню, сметаною. Ошпарюємо щавель киплячим бульйоном і остуджуємо. Перемішуємо й подаємо.
    Щоб приготувати білоруський холодник з щавлю, додаємо відварену картоплю – по 1 бульбі на людину. Як бачите, приготувати холодник з буряка і щавлю просто. Обов'язково порадуйте себе корисним і смачним блюдом.