Холодні супи відмінно насичують організм і втамовують спрагу в літню спеку. Пропонуємо вам рецепт холодника на кефірі, який за достоїнству оцінять всі ваші домочадці.
Рецепт холодника з буряка на кефірі
Інгредієнти: кефір – 1 л; вода – 980 мл; сметана нежирна – 40 мл; куряче філе – 2 шт.; свіжі огірки – 2 шт.; свіжа зелень – 1 пучок; яйце куряче – 5 шт.; буряк середня – 2 шт.; картопля – 165 г; спеції; майонез – для заправки; лимонна кислота. Приготування Перед тим, як приготувати холодник, кефір розбавляємо холодною водою, а буряк промиваємо і відварюємо до готовності. Потім овочі чистимо, натираємо на тертці і висипаємо в кефір. Перемішуємо і ставимо посуд в холодильник приблизно на 1 годину.
Тим часом готуємо всі інші інгредієнти: курячу грудку обробляємо, обполіскуємо і відварюємо в підсоленій воді. Картоплю і яйця варимо окремо. Огірки нарізаємо маленькими кубиками, щавель, цибулю і кріп промиваємо, струшуємо і рубаємо шматочками. Тепер нарізаємо відварне м'ясо невеликими скибочками і викладаємо в миску. Додаємо очищені і натерті на тертці яйця, картопля, покришений кубиками, і всю свіжу зелень. Заправляємо отриману масу сметаною, майонезом, кидаємо лимонку, спеції за смаком і ретельно перемішуємо все, як салат. Після цього викладаємо її в настоявшийся охолоджений кефір з буряком і подаємо холодник до столу.
Холодник по-білоруськи на кефірі
Інгредієнти: щавель свіжий – 405 г; яйця – 245 г; свіжий огірок – 185 г; пір'я зеленої цибулі – за смаком; кефір – 980 мл; вода – 980 мл; кріп свіжий – 1 пучок; спеції; сметана нежирна – за смаком. Приготування Щавель промиваємо, нарізаємо шматочками і кидаємо в каструлю з киплячою підсоленою водою. Проварюємо зелень рівно 1 хвилину і знімаємо посуд з плити. Остуджуємо відвар і прибираємо на 1 годину в холодильник. Яйця відварюємо окремо в ковшичке, а потім охолоджуємо, очищаємо і дрібно рубаємо ножем. Зелену цибулю і кріп теж кришимо. Огірки нарізаємо кубиками і кидаємо всі підготовлені інгредієнти в каструлю з охолодженим щавлем. В останню чергу вливаємо кефір, кладемо спеції за смаком і сметану. Ретельно все розмішуємо і подаємо холодник з щавлю на кефірі до столу.
Рецепт холодника на кефірі з огірком
Інгредієнти: відварне м'ясо – 155 г; яйце – 2 шт.; свіжий огірок – 215 г; кріп свіжий – за смаком; зелена цибуля; рис – 45 г; гірчиця – 25 мл; кефір – 655 мл; спеції. Приготування Рис промиваємо, заливаємо водою і відварюємо до готовності, а потім охолоджуємо. Яйця варимо круто, чистимо і нарізаємо кубиками. Відварне м'ясо і свіжі огірки подрібнюємо скибочками. Свіжу зелень обполіскуємо і рубаємо ножем. Кефір з'єднуємо з гірчицею, підсолюємо за смаком і відправляємо в отриману суміш всі підготовлені інгредієнти. Гарненько перемішуємо, розливаємо холодник по тарілках і подаємо на стіл.
Холодник по-литовськи на кефірі
Інгредієнти:
буряк – 605 г; кефір – 905 мл; сметана нежирна – 15 мл; огірок свіжий – 1 шт.; яйце – 1 шт.; цукор – на смак; свіжа зелень. Приготування Буряк відварюємо і натираємо на крупній тертці. Огірок промиваємо і дрібно нарізаємо. Яйце готуємо круто, охолодити, а потім шаткуємо кубиками. Свіжу зелень обполіскуємо, кришимо ножем. У великій каструлі змішуємо кефір зі сметаною, додаємо терту буряк, огірок, яйце і зелень. Потім приправляємо суп спеціями, сахарим за смаком і перемішуємо. Якщо холодник на кефірі вийшов густим, розбавляємо його трохи холодною кип'яченою водою і знову розмішуємо до однорідного стану. Тепер знімаємо каструлю в холодильник і приблизно через годину суп готовий до вживання.