У спекотні дні перші страви, хочеться урізноманітнити більш освіжаючими і легкими варіантами. В першу чергу, мова йде, звичайно, про холодні супи. Сьогодні ми розповімо вам, як приготувати холодник – білоруський варіант російської окрошки.
Рецепт супу «Холодник» з буряком
Інгредієнти: відварений буряк – 505 г; яйце – 5-6 шт.; свіжий огірок – 85 м; свіжа зелень; спеції; кефір – 3 л. Приготування Відварну буряк очищаємо і шаткуємо на крупній тертці. Огірки дрібно рубаємо, а готуємо яйця круто і подрібнюємо. Тепер змішуємо всі інгредієнти в каструлі, приправляємо спеціями і заливаємо холодним кефіром. Прикрашаємо блюдо рубаною зеленню і розливаємо суп холодник з буряком по тарілках.
Литовський суп «Холодник» з буряком і кефіром
Інгредієнти: буряк – 165 г; огірок – 135 г; яйця – 155 г; зелені пір'я цибулі – за смаком; кефір – 855 мл; спеції; сметана нежирна – 35 мл Приготування Буряк відварюємо, остуджуємо і натираємо в глибоку каструлю. Готуємо яйця круто, чистимо, подрібнюємо кубиками і кидаємо до буряка. Зелена цибуля і огірки дрібно рубаємо, відправляємо в каструлю і приправляємо всі інгредієнти за смаком спеціями. Кладемо трохи сметани, ретельно все перемішуємо і заливаємо холодним кефіром.
Рецепт супу «Холодник» з буряком на кефірі
Інгредієнти: кефір – 980 мл; бульйон курячий – 980 мл; буряк – 3 шт.; куряче філе – 455 г; картопля – 2 шт.; яйце – 5 шт.; свіжий огірок – 135 г; сметана нежирна – 55 мл; цибулина – 05 шт.; свіжа зелень; спеції. Приготування Буряк і картоплею ретельно промиваємо і акуратно опускаємо в каструлю з киплячою підсоленою водою. Проварюємо овочі хвилин 45 до м'якого стану. Яйця складаємо в ковшичек з водою і теж відправляємо на вогонь на 10 хвилин. Далі знімаємо з плити, охолодити і очистити від шкаралупи.
В окремій каструлі кип'ятимо воду, підсолюємо її і опускаємо промите філе з очищеної цибулиною. Готуємо м'ясо 20 хвилин з моменту закипання. Після цього акуратно виймаємо його, викладаємо на тарілку і охолодити. Кефір
розбавляємо процідженим холодним курячим бульйоном, додаємо терту буряк і перемішуємо. Накриваємо кришкою і ставимо на годину в холодильник.
Не гаючи часу, відварну картоплю очищаємо і кришимо невеликими кубиками. Такими ж шматочками, подрібнюємо куряче філе і огірки. Зелень обполіскуємо, рубаємо ножем, а яйця звільняємо від шкаралупи і шаткуємо кубиками. Тепер з'єднуємо в мисці всі продукти, заливаємо сметаною, підсолюємо за смаком і добре перемішуємо. Готовий салат викладаємо в каструлю і відправляємо суп «Холодник» з буряком на кефірі знову в холодильник.