Песто - популярний у всьому світі соус, а батьківщиною його вважається Італія, а саме Генуя. Там його готують виключно з зеленого базиліка і оливкової олії першого віджиму, ароматного і з легкою гіркуватістю. Є також варіант червоного песто в який крім основних інгредієнтів додають в'ялені помідори. У різних країнах цей соус має свої національні відмінності, наприклад, в Німеччині його готують з додаванням черемші, а в Австрії кедрові горіхи міняють на гарбузове насіння. Власне, в оригінальному рецепті використовуються навіть не кедрові горіхи, горіхи пінії. Це найближчі родичі і смаки їх практично не розрізняються. А тим більше з такими пахучими продуктами як базилік, часник і оливкове масло різницю не помітить навіть самий досвідчений гурман. Отже, як зробити рецепт соусу песто ідеальним і з чим його їдять, на ці та інші питання ви отримаєте відповіді в цій статті.
Як приготувати класичний зелений соус песто з базиліком
Це воістину унікальний соус, т. к. з легкістю підходить для рибних і м'ясних страв, салатів і спагетті, з них готують пасту, супи і сендвічі. І при цьому він дуже корисний оскільки основними інгредієнтами є базилік і оливкову олію першого віджиму, а ще і кедрові горішки.
Інгредієнти: базилік – 150 г; олія оливкова – 120 мл; сир пармезан – 80 г; сир пекоріно солодкий – 50 г; кедрові горіхи – 45 г; часник – 1 зубочек; сіль. Приготування Для соусу з базиліка беруться тільки листочки, стебла не використовуються. Приготувати простіше всього за допомогою блендера, тому закидаємо листочки базиліка в чашу, доливаємо половинку масла, щоб краще перемелювати зелень подрібнюємо. Горішки злегка підсмажимо на сухій сковороді - максимум по 30 секунд з кожної сторони. Закидаємо базиліку горішки і часник, сир натираємо на дрібну тертку, тому що він дуже твердий і якщо шматочки будуть великі є варіант того, що вони не измельчатся як слід. Доливаємо масло, солимо і все це перемелюємо в однорідну масу. Консистенцію можна регулювати, оскільки деякі люблять абсолютно однорідний соус, а інші перемелюють просто в дрібну крихту. З сіллю потрібно бути обережними, оскільки сир сам по собі і так вже солоний.
Такий соус можна зберігати дуже довго в холодильнику в закритій банці, особливо якщо зверху залити невеликою кількістю оливкової олії. Таким чином створюється плівка, повітря не попадає в соус і він не псується.
Рецепт соусу песто в домашніх умовах
Звичайно ж рецепт класичного песто вже випробуваний роками і вважається базовим соусом. Але інгредієнти, що входять до його складу досить дорогі, і не всі мають можливість їх придбати. Тому пропонуємо трохи поекспериментувати з продуктами і приготувати домашній песто, не менш смачний, ніж класичний. Єдине, що не варто замінювати в соусі – це сир. Він повинен бути саме таким дуже твердим і насиченого смаку як пармезан, це може бути чеддер, грюйер або грана падано.
Інгредієнти: горіхи кешью 100 г; шпинат – 60 г; селера – 60 г; петрушка – 30 г; рукола – 60 г; м'ята – 20 г; сік лимона – 15 мл; часник – 2 зубчики; олія оливкова – 200 мл; пармезан – 100 г; сіль. Приготування Всю зелень миємо й обсушуємо. Комбінація і кількість її вибираємо на свій смак, можна додати і кінзи, якщо хто любить. Тверді стеблинки по можливості краще видалити. Подрібнюємо все травички в блендері або за допомогою заглибного блендера, додаємо всі інші інгредієнти (крім сиру) і 2/3 масла. Чому не всі масло відразу? Щоб не промахнутися з консистенцією, краще потім долити ще. Як тільки маса стала більш або менш однорідної додаємо дрібно натертий сир, якщо потрібно масло і робимо ще буквально кілька оборотів. Соус готовий!