Власноруч приготовлена шаверма – відмінний спосіб задовольнити сильний голод швидко і без зайвих витрат. Однак це страва, прийшла до нас з Сходу і прижилася на наших теренах, буде набагато смачніше, якщо його доповнити спеціями і спеціальної підливою. Оригінальний соус для шаверми може бути дуже різноманітним і відкрити абсолютно нові грані смаку, змінивши ставлення до цієї страви, традиційно вважається низькопробним фаст-фудом. Готується він дуже легко і без зайвих складнощів.
Соус для шаверми на кефірі
Ця заправка ідеальна для літньої пори, коли хочеться чогось освіжаючого. Прохолодний смак кефіру з гострою ноткою часнику чудово доповнить гаряче м'ясо, чудово збуджуючи апетит.
Інгредієнти: коріандр – 15 р.; сметана – 75 мл; часник – 8 зубчиків; каррі – 15 г сушені трави (петрушка, кріп, базилік) – 30 г; майонез – 75 мл; кефір – 75 мл; суміш товченого червоного і чорного перцю – 2 щіпки. Приготування Часник очистіть, потім подрібніть за допомогою блендера, терки або преса. Змішайте сметану з майонезом, після чого додайте трави, спеції, часник і влийте кефір. Трохи підсолити і поперчіть. Все ретельно перемішайте і залиште на півгодини настоюватися в холодильнику. Такий рецепт соусу для шаверми дуже простий і підійде навіть починаючому кулінару.
Білий соус для шаверми Ця приправа порадує справжніх естетів від кулінарії. Вона не містить майонезу, який вважається не дуже корисним, а свіжий огірок в поєднанні з молодою зеленню вносять особливу нотку в його вишуканий смак. Якщо ви сидите на дієті, варто віддати перевагу такому соусу для шаверми, приготованого в домашніх умовах.
Інгредієнти: нежирний натуральний йогурт – 185 мл; суміш товченого чорного і червоного перцю – 3 щіпки; свіжий огірок – 1 шт. середнього розміру; сіль; кріп – 45 г; часник – 4 зубчики. Приготування Добре вимийте огірок і тонким шаром зчистите з нього шкірку. Натріть м'якоть з допомогою терки середнього розміру. Почистіть часник і подрібніть його, використовуючи блендер, прес або землянку. Обдайте теплою водою кріп, висушіть і дрібно нарубаєте. У йогурт додати тертий огірок, засипте зелень, потім підмішайте часник і приправте сіллю і перцем. Все добре збийте міксером, залиште на пару годин постояти в холодному місці і подавайте до столу.
Часниковий соус для шаверми
Якщо душа бажає чогось гострого і пікантного, ця заправка – найкраще, що придумали за всю історію приготування шаверми. Соус чудово посилює апетит і навіть підвищує настрій.
Інгредієнти: часник – 3 зубчики; оцет – 15 г; сметана – 25 г; каррі – 15 г; майонез – 45 мл; ряжанка – 45 мл Приготування Почистіть часник і подрібніть до стану пюре, використовуючи блендер. Сметану змішайте з майонезом і ряжанкою, додати часникову масу, приправте сіллю, перцем і каррі (за смаком) і можете відразу ж подавати заправку до столу. Якщо ви не впевнені, як зробити правильно соус для шаверми, спробуйте цей рецепт – і все вийде.
Нетрадиційний соус для шаверми Коли ось-ось прийдуть гості або ви просто хочете здивувати близьких незвичайним блюдом, спробуйте приготувати заправку-діп за цим способом. Такий соус для шаверми робиться без майонезу, тому його можна вживати навіть людям з проблемами зі здоров'ям.
Інгредієнти: натуральний нежирний йогурт – 140 мл; лимон – 1 шт.; картопля – 1 шт.; часник – 1 головка; сіль; соняшникова олія – 120 мл Приготування Помийте і очистіть часник, після чого подрібніть за допомогою преса, блендера або товкачика. Помийте лимон і видавіть з нього сік, в той же час поставив варитися картоплю. У неглибокій ємності змішайте половину необхідного соняшникової олії з часниковою масою і лимонним соком. Збивайте суміш блендером, поки вона не придбає білуватий відтінок, а потім влийте олію і знову збийте. Потім додайте йогурт і збивайте, поки консистенція суміші не стане густою.
Окремо потолките відварну картоплю і додайте кілька ложок пюре в соус по своєму смаку. Не забудьте збити все блендером. Тепер заправці треба настоятися в холодильнику не менше півгодини – і вона готова.