Нагадаємо, що рецепти пісного меню на кожен день не повинні містити м'яса, риби, молочних продуктів і яєць. Тобто для приготування страв використовуються тільки продукти рослинного походження. В окремі дні риба все ж дозволяється, але це краще уточнити в православному календарі. Благо, що зараз легко можна знайти багато замінників тварин продуктів, наприклад: молоко соєве і кокосове, пісний майонез, безліч видів рослинних олій.
Варіанти примірного смачного пісного меню на кожен день
Меню на понеділок: Сніданок: кукурудзяна каша з баклажанами, кава. Обід: Гороховий суп, салат морквяний з апельсинами. Полуденок: вівсяне молоко, галетне печиво. Вечеря: запіканка картопляна з грибами, вінегрет. Меню на вівторок: Сніданок: зрази морквяні з родзинками, чай. Обід: щі з грибами, каша перлова з овочами. Полуденок: желе, яблуко. Вечеря: горохове пюре, кабачки, запечені з помідорами. Меню на середу: Сніданок: деруни, кава. Обід: борщ із квасолею, зрази картопляні з грибами. Полуденок: молоко кокосове, банан. Вечеря: капуста тушкована з грибами, смажені кальмари з цибулею. Меню на четвер: Сніданок: каша манна з варенням, чай. Обід: суп гречаний, вареники з капустою. Полуденок: пісне печиво галетне, чай. Обід: плов з грибами, салат з морської капусти. Меню на п'ятницю: Сніданок: рис з овочами, кава. Обід: суп, салат з квасолі з горіхами. Полуденок: ягідний сорбет, апельсин. Обід: вареники з картоплею, салат з капусти яблука і моркви. Меню на суботу: Сніданок: вівсяна каша з сухофруктами, чай. Обід: суп лобіо, салат овочевий з креветками. Полуденок: лимонно-морквяний кекс, чай. Вечеря: рагу овочеве, грецький салат без сиру. Меню на неділю: Сніданок: каша пшенична з гарбузом, кава. Обід: суп грибний, ікра бурякова з часником. Полуденок: кисіль ягідний, сухофрукти. Вечеря: сочевиця з цибулею і морквою, квашена капуста. І ще кілька порад про пісне харчування:
Меню на пісну тиждень на кожен день має містити чимало страв з бобових, грибів та з додаванням горіхів, оскільки саме в них міститься велика кількість білків, так необхідних організму в пост.
Звичайно ж, важливо приготувати їжу смачно і ситно, для цього чудово підійдуть каші з різними доповненнями: грибами, овочами, соусами.
Також можна використовувати різні способи приготування. Наприклад, саму звичайну картоплю можна не тільки зварити, а ще і запекти в рукаві, в горщику, або посмажити і зробити її хрусткою.
Важливу роль у харчуванні під час посту займають овочі, фрукти і зелень. Адже вони дають організму потрібну кількість вітамінів і мікроелементів. Але для цього потрібно постаратися по мінімуму застосовувати до них термічну обробку, щоб вся та користь, про яку ми говоримо, залишилася всередині і передалася нам з їжею. Гарним і зручним варіантом є заморожені овочі і фрукти.
Цукерки, торти, тістечка та інші десерти без яких не можуть обійтися ласуни, також можна готувати в пісному варіанті, оскільки яйця легко замінює банан, молоко коров'яче замінюємо на кокосове, а масло вершкове на рослинне.
Крім того серед дня або після вечері можна побалувати себе сухофруктами і горішками. Вони мало того, що дуже смачні, так ще й досить калорійні, тому з легкістю допоможуть впоратися з почуттям голоду.
Також чудовими замінниками м'яса і риби будуть морепродукти. Кальмари, креветки, раки, мідії не відносяться ні до м'яса, ні риби, тому можна тим, хто поститься.
У пісне меню обов'язково необхідно включати перші гарячі страви, т. к. вони добре насичують і легко засвоюються організмом.
І головне пам'ятати, хоч страви на вашому столі і пісні, але не варто об'їдатися ними.