Поняття «пісний салат» для багатьох є синонімом слова «несмачний», однак такі страви все-таки можуть бути не просто смачними, але ще яскравими і святковими. Такі салати можуть стати в нагоді не лише в піст, але і в той час коли ви вирішили дотримуватися дієти, та й просто це смачний вітамінний коктейль з мінімальною кількістю некорисних інгредієнтів.
Смачний пісний салат на святковий стіл з грибами
Інгредієнти: шампіньйони – 05 кг; морквина – 025 кг; цибуля – 025 кг; чорнослив – 125 г; горіхи волоські – 10 шт.; рослинне масло – 70 г; петрушка – 1/2 пучка; майонез пісний; сіль; перець. Приготування Перш ніж починати приготування, підготуйте чорнослив, його добре вимийте і залийте окропом. Цибулю і морквину, як зазвичай вимийте і подрібніть цибулю кубиками, а моркву теркою. Гриби після промивання обсушіть і наріжте пластинками. В принципі краще скористатися двома сковорідками, на одній пересмажити гриби з половиною від загальної маси цибулі, а на другий обсмажити моркву з другою половиною цибулі. На двох сковорідках цей процес відбувається набагато швидше. Горіхи очистіть, покладіть на харчову плівку, накрийте їх їй же і подрібнити качалкою, просто покатайте нею за ним з невеликим зусиллям. Зовсім в кашу або порошок розчавлює їх не варто, потрібно, щоб хоч частково, але вони залишалися горіхами. По закінченні приготування моркви з цибулею приєднайте до них порізаний і розмочений чорнослив, а так само горіхи, залишивши трохи і того й іншого на прикрасу салату. Після салат слід викладати шарами, перший шар грибної, потім трохи майонезу, потім суміш з другої сковорідки, майонез і знову грибний шар. Зверху прикрасьте залишилися чорносливом з горіхами та посіченою петрушкою. Обов'язково дайте йому настоятися в холодильнику не менше 2 годин.
Пісний салат на святковий стіл з кальмарами
Інгредієнти: кальмар – 2 тушки; капуста пекінська – 200 г; сухарі білі – 40 г; сир тофу – 200 г; сік лимона – 2 ч. ложки; гірчиця – 1 ч. ложка; олія оливкова – 130 мл; майонез пісний – 2 ст. ложки; часник – 3 зубки; перець; сіль. Приготування Попередньо розморозьте тушки кальмарів, після розморожування ретельно вимийте їх, залийте киплячою водою і поваріть хвилини 3 охолоджуйте їх, відкинувши на друшляк. Вже охолоджені тушки наріжте поперек, соломкою. Після скибочками або квадратиками наріжте капусту, а сир кубиками, потім з'єднайте всі ці вже підготовлені інгредієнти, додавши до них сухарі. Далі потрібно приготувати соус, який послужить заправкою для цього салату, видавіть часник і розітріть його, додавши до нього сіль і перець. Після влийте туди ж сік, оливкову олію, додайте гірчицю і майонез. Потім гарненько збийте блендером, довівши до однорідності і перевірте на сіль. Тепер заправте цим соусом салат і в принципі все готово.
Пісний овочевий салат з квасолею на святковий стіл
Для спрощення приготування і дотримання пропорцій кількість деяких інгредієнтів буде зазначено в мілілітрах вже в подрібненому вигляді.
Інгредієнти: салат – 625 мл; помідори – 170 мл; кукурудза – 170 мл; редис – 170 мл; перець болгарський – 1 шт.; авокадо – 1/2 шт.; консервована червона квасоля – 450 г; часник – 1 зубок; сік лайма – 60 мл; кінза свіжа (рублена) – 2 ст. ложки; сир соєвий – 60 мл; олія оливкова – 60 мл; мед – 60 г; перець; сіль. Приготування Для салату приготуйте велику миску, в неї дрібно наріжте помідори, листя салату, авокадо і болгарський перець. Редис наріжте тонкими пластинками, а сир покришіть, туди ж приєднайте квасоля і кукурудзу. В окрему невелику посуд видавіть часник і додайте всі інгредієнти, крім солі, гарненько вимісіть і заправте цим соусом салат, після чого посоліть.