Клафуті – простий французький десерт, який представляє собою запечені в тісті, як на млинці, свіжі або консервовані ягоди або фрукти. У рецептах нижче ми будемо готувати французьку класику з полуницею.
Рецепт клафуті з полуницею
Інгредієнти: вершкове масло - 1/2 ст. ложки; полуниця - 250 г; крохмаль - 2 ч. ложки; яйця - 3 шт.; молоко - 1 ст.; цукор - 1/4 ст.; борошно - 2/3 ст.; ваніль - 1 1/2 ч. ложки; сіль - 1/4 ч. ложки; цукрова пудра. Приготування Духовку розігріваємо до 180°С. Змащуємо маслом форму для випікання. Полуницю промиваємо, обсушуємо, ріжемо навпіл і обвалюємо половинки ягід в крохмалі, щоб вони при випіканні не дали надлишків соку, які не дозволять тесту пропектися правильно. Викладаємо ягоди на дно промасленим форми.
Окремо збиваємо яйця з молоком і просіяним борошном. В однорідне тісто додаємо цукор, ваніль і трохи солі. Виливаємо тісто поверх ягід і ставимо клафуті з полуницею в духовку. Через 50 хвилин десерт буде готовий. Подавати його слід теплим, посипавши цукровою пудрою.
Клафуті з полуницею та яблуками
Інгредієнти: яйця - 4 шт.; ванільний екстракт - 1 ч. ложка; цукор - 100 г; борошно - 75 г; заварний крем - 240 г; вершки - 250 мл; полуниця - 300 г; яблука - 200 р. Приготування Змащуємо форму для випікання маслом. Збиваємо яйця, ваніль, цукор і борошно в мисці до однорідності. Додаємо ванільний крем і вершки, а отриману суміш перелити в підготовлену форму. Розкладаємо ягоди і шматочки яблук в суміші і ставимо все в розігріту до 180°С духовку на 40 хвилин.
Полуничний клафуті з чорницею
Інгредієнти: полуниця - 350 г; чорниця - 300 г; молоко - 1/2 ст.; вершки - 1/2 ст.; борошно - 6 ст. ложок; вершкове масло - 3 ст. ложки; яйця - 3 шт.; цукор - 1/3 ст. Приготування Ягоди промиваємо й обсушуємо. Розтоплюємо вершкове масло, залишаємо його охолонути і використовуємо для змащування форми. Також розігріваємо духовку до 180°С.
Кожну ягоду полуниці розрізаємо на 4 частини і розкладаємо їх на дно підготовленої форми. Зверху розкладаємо чорницю. Всі інші інгредієнти збиваємо разом за допомогою блендера до однорідності і виливаємо поверх основи з ягід. Випікаємо клафуті з полуницею 45-60 хвилин, готовий десерт повинен покритися золотистою скоринкою, але залишатися злегка рідкуватим всередині.
Подавати клафуті слід через 15 хвилин після випікання, посипавши цукровою пудрою. Приємного апетиту!