Вернуться назад Распечатать

Гратен - рецепт

Гратен - рецепт
Незважаючи на простий набір компонентів, французьке блюдо під назвою гратен виходить просто феноменальним на смак, вишуканим і дуже насиченим, завдяки чому має статус зимового та урочистого наїдки.

Гратен дофинуа з картоплі - класичний рецепт


Інгредієнти:

  • бульби картоплі – 065 кг;

  • молоко – 325 мл;

  • вершки не менше 33% – 120 мл;

  • сир грюйер – 110 г;

  • часник – 4 зубчики;

  • сіль – за смаком;

  • перець чорний мелений – за смаком;

  • мускатний горіх – 5 г або по смаку;

  • вершкове масло.


  • Приготування
    Спочатку для приготування гратена підготуємо належним чином картопля. Бульби миємо, чистимо, нарізаємо слайсами товщиною приблизно два-три міліметри, заливаємо гарячою молочною сумішшю і перемішуємо. Для її приготування молоко в каструльці змішуємо з вершками і прогріваємо на плиті до кипіння. Приправляємо картоплю сіллю, меленим чорним перцем, мускатним горіхом, пасеровану трохи олії попередньо подрібненим часником і витримуємо під кришкою на помірному вогні сім-десять хвилин (до напівготовності), помішуючи. У завершенні додаємо пропущений через тертку сир, перемішуємо і знімаємо з плити.
    Перекладаємо вміст щедро змащену вершковим маслом форму і визначаємо в прогріту до 125 градусів духовку на двадцять п'ять хвилин. По готовності піднімаємо форму на верхній рівень, і витримуємо блюдо дві хвилини при максимальній температурі.
    Даємо запіканці трохи настоятися, охолонути і можемо подавати.

    Овочевий гратен з картоплі і цвітної капусти з м'ясом, рецепт


    Інгредієнти:

  • яловичина або свинина – 750 г;

  • цвітна капуста – 450 г;

  • бульби картоплі – 950 г;

  • цибуля – 75 г;

  • морква – 75 г;

  • селера стеблової – 1 шт.;

  • перець солодкий, болгарська – 75 г;

  • яйця – 2 шт.;

  • сметана – 550 г;

  • твердий сир – 125 г;

  • масло вершкове – за смаком;

  • спеції – за смаком;

  • сіль – за смаком;

  • чорний мелений перець – щіпка;

  • рослинне масло.


  • Приготування
    Першим ділом приготуємо з картоплі пюре, приправимо його сіллю, перцем, вершковим маслом і перемішати. Капусту відваримо протягом п'яти хвилин у підсоленій воді, а м'ясо подрібнити будь-яким зручним способом для
    Гратен - рецепт
    отримання фаршу.
    Тепер спассеруем очищений і нашатковану цибулю, моркву і селеру до м'якості, додаємо болгарський перець і м'ясний фарш і припускаємо під кришкою сім-десять хвилин.
    В промаслений форму викладаємо пюре з картоплі, зверху розподіляємо піджарку з овочів і фаршу, укладаємо шар кольорової капусти і заливаємо зверху соусом. Для його приготування змішуємо сметану з збитими яйцями, додаємо сіль, перець, спеції і перемішуємо.
    Притрушиваем блюдо зверху натертим сиром і розміщуємо в попередньо прогрітій до 185 градусів духовці тридцять хвилин.