Незважаючи на простий набір компонентів, французьке блюдо під назвою гратен виходить просто феноменальним на смак, вишуканим і дуже насиченим, завдяки чому має статус зимового та урочистого наїдки.
Гратен дофинуа з картоплі - класичний рецепт
Інгредієнти: бульби картоплі – 065 кг; молоко – 325 мл; вершки не менше 33% – 120 мл; сир грюйер – 110 г; часник – 4 зубчики; сіль – за смаком; перець чорний мелений – за смаком; мускатний горіх – 5 г або по смаку; вершкове масло. Приготування Спочатку для приготування гратена підготуємо належним чином картопля. Бульби миємо, чистимо, нарізаємо слайсами товщиною приблизно два-три міліметри, заливаємо гарячою молочною сумішшю і перемішуємо. Для її приготування молоко в каструльці змішуємо з вершками і прогріваємо на плиті до кипіння. Приправляємо картоплю сіллю, меленим чорним перцем, мускатним горіхом, пасеровану трохи олії попередньо подрібненим часником і витримуємо під кришкою на помірному вогні сім-десять хвилин (до напівготовності), помішуючи. У завершенні додаємо пропущений через тертку сир, перемішуємо і знімаємо з плити.
Перекладаємо вміст щедро змащену вершковим маслом форму і визначаємо в прогріту до 125 градусів духовку на двадцять п'ять хвилин. По готовності піднімаємо форму на верхній рівень, і витримуємо блюдо дві хвилини при максимальній температурі.
Даємо запіканці трохи настоятися, охолонути і можемо подавати.
Овочевий гратен з картоплі і цвітної капусти з м'ясом, рецепт
Інгредієнти: яловичина або свинина – 750 г; цвітна капуста – 450 г; бульби картоплі – 950 г; цибуля – 75 г; морква – 75 г; селера стеблової – 1 шт.; перець солодкий, болгарська – 75 г; яйця – 2 шт.; сметана – 550 г; твердий сир – 125 г; масло вершкове – за смаком; спеції – за смаком; сіль – за смаком; чорний мелений перець – щіпка; рослинне масло. Приготування Першим ділом приготуємо з картоплі пюре, приправимо його сіллю, перцем, вершковим маслом і перемішати. Капусту відваримо протягом п'яти хвилин у підсоленій воді, а м'ясо подрібнити будь-яким зручним способом для
отримання фаршу.
Тепер спассеруем очищений і нашатковану цибулю, моркву і селеру до м'якості, додаємо болгарський перець і м'ясний фарш і припускаємо під кришкою сім-десять хвилин.
В промаслений форму викладаємо пюре з картоплі, зверху розподіляємо піджарку з овочів і фаршу, укладаємо шар кольорової капусти і заливаємо зверху соусом. Для його приготування змішуємо сметану з збитими яйцями, додаємо сіль, перець, спеції і перемішуємо.
Притрушиваем блюдо зверху натертим сиром і розміщуємо в попередньо прогрітій до 185 градусів духовці тридцять хвилин.