Гратен – це страва, що має апетитну скоринку, який готують за допомогою запікання в духовій шафі.
Звичайно для гратинирования використовують тертий сир, панірувальні сухарі, яйця, густі соуси або складові суміші подібних продуктів.
Гратен з цвітної капусти та брокколі можна готувати з м'ясом курки або у вегетаріанському варіанті, в будь-якому випадку, це блюдо цілком відповідає принципам здорового харчування.
Рецепт гратена з цвітної капусти з куркою
Інгредієнти: куряче філе – 400 г; брокколі і/або кольорова капуста - 500 г; сир твердий – 200 г; зелень (розмарин, петрушка, коріандр (кінза); вершкове масло; Для соусу:
вершки натуральні – 150 мл; яйце куряче – 2 шт.; вино десертне біле – 2 ст. ложки; гірчиця готова – 05 ч. ложки; часник – 3 зубчики; перець (мелений запашний, чорний, білий) мускатний горіх тертий. Приготування Нагріваємо вершки в ковшике (краще робити це на водяній бані), вливаємо вино, додаємо гірчицю, перець, мускатний горіх. Трохи прогріваємо не доводячи до кипіння, помішуємо. Додаємо продавлений часник і хвилин через 5 проціджуємо з допомогою ситечка.
Прогріваємо духовку.
Нарізаємо куряче м'ясо невеликими шматочками-брусочками або короткими смужками. Це може бути сире або вже зварене в бульйоні м'ясо. Капусту розбираємо на суцвіття (так, щоб вийшли дрібно), поміщаємо в робочу миску і заливаємо окропом на 5 хвилин, після чого – на друшляк.
Трохи прогріваємо вогнетривку форму і змащуємо її маслом. У форму викладаємо шматочки м'яса упереміж з
брокколі. Заливаємо рівномірно соусом і запікаємо протягом півгодини. Зменшуємо вогонь до самого слабкого. Акуратно висуваємо форму і присипаємо майже готову страву тертим сиром, змішаним з подрібненою зеленню. Повертаємо форму в духовку і запікаємо ще протягом 10-15 хвилин.
У вегетаріанському варіанті готуємо точно також, тільки без курки. Чи можна відразу – бланшировану в окропі цвітну капусту залити соусом і присипати сиром. Час запікання можна скоротити до півгодини.
До цього блюдо добре подати трохи підсушені скибочки білого багета і келих столового білого вина.